Wat is vintage kleding nu precies?

Wat is vintage kleding precies?

Tegenwoordig vliegen de zogenoemde vintage items je om de oren. En heeft iedere modeliefhebber vandaag de dag wel een paar vintage items in zijn of haar kledingkast hangen. Maar wat betekent vintage nu precies? En is dit hetzelfde als retro? In deze blog vertel ik je hier heel graag meer over 😊.

Vintage is hip! en naar mijn mening is dat super goed nieuws! 😉 Want eerlijk is eerlijk waarom zullen we nog zoveel nieuwe kleding kopen en laten maken wanneer er nog zoveel ‘oude ‘pareltjes zijn? Vintage wordt naar mijn mening vaak ten onrechte verward met tweedehands. Het klopt inderdaad dat vintage kleding (in de meeste gevallen) tweedehands is. De kleding is inderdaad vaak al door iemand anders gedragen, maar niet alle tweedehands items zijn vintage. Een shirtje van een grote modeketen van de collectie van vorig jaar hoort dan wel zeker tot de groep tweedehands, maar is naar mijn mening niet meteen vintage.

Wanneer is een item officieel vintage?

Op deze vraag kan ik lastig antwoord geven, veel mensen verschillen hierover namelijk van mening. Wanneer de een het woord vintage hoort, dan denkt diegene bijvoorbeeld aan de swingdresses uit de fifties. Terwijl een ander een highwaisted geruite broek uit de eighties ook in deze categorie vind vallen. We moeten natuurlijk wel in gedachten houden dat we inmiddels al in het jaar 2022 leven. Kleding uit de zero’s is ook al meer dan twintig jaar oud. Daarom hebben wij gekozen om ook zeker kleding uit de nineties en zero’s aan onze webshop toe te voegen. De vintage items die je in onze shop vind komen ongeveer uit de periode 1960 – 2000.

Vintage wordt vaak door elkaar gehaald met de term retro. Echter is dit niet precies hetzelfde. Retro zijn items die er vintage uitzien, maar die nu zijn gemaakt. De style en de uitstraling lijken dus heel erg op echte vintage items, maar de kwaliteit kan nog al eens verschillen.

Voordelen van vintage kleding

Het grootste voordeel van vintage kleding is naar mijn mening de kwaliteit. Je merkt gewoon echt dat veel items van vroeger gemaakt zijn van betere, mooiere stoffen die langer mooi blijven. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een vintage highwaisted jeans van het merk Brams Paris, ik vermoed uit de nineties. Deze broek heb ik nu echt al heeeel veel gedragen, en de kwaliteit is nog steeds super. Daarentegen heeft mijn zus ongeveer een half jaar geleden een nieuwe broek gekocht en deze is nu al op verschillende plekken kapot. Misschien ligt het aan mij maar ik heb wel heel sterk het idee dat de kleding van vroeger van betere materialen is gemaakt.

Daarnaast is het natuurlijk ook echt een stuk beter voor het milieu. Er is echt nog heel veel kleding en die kleding verdient gewoon een tweede leven. Dan heb het niet over de verwassen shirtjes en beschadigde kleding. Maar er zijn echt nog heel veel mooie stukken die ook echt van goede kwaliteit zijn.

En met vintage weet je natuurlijk gewoon zeker dat je een bijzonder item in je handen hebt. de kleding heeft al een verhaal en je zult niet snel iemand tegenkomen die precies hetzelfde item aan heeft.

Ben je nog op zoek naar jouw eigen vintage kledingstyle?
Lees dan ook zeker deze blog. Hier geef ik je 10 tips voor het vinden van jouw style.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niet extra’s voor. 

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Een spelletjesvond is natuurlijk altijd leuk, maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen vintage spelletjesavond kunt organiseren? Nodig je beste vrienden uit en zorg voor een onvergetelijke avond waarbij en sowieso veel gelachen wordt. In deze blog vind je een aantal handige tips voor een toffe vintage outfit.

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Ben je van plan om een dag vintage te gaan shoppen in Breda, in deze blog vind je de leukste vintage winkels. Zeker als je fan bent van vintage kleding, zou je hier zomaar eens goed kunnen slagen, er zitten namelijk aardig wat leuke vintage kledingwinkels.