Wat is vintage kleding nu precies?

Wat is vintage kleding precies?

Tegenwoordig vliegen de zogenoemde vintage items je om de oren. En heeft iedere modeliefhebber vandaag de dag wel een paar vintage items in zijn of haar kledingkast hangen. Maar wat betekent vintage nu precies? En is dit hetzelfde als retro? In deze blog vertel ik je hier heel graag meer over 😊.

Vintage is hip! en naar mijn mening is dat super goed nieuws! 😉 Want eerlijk is eerlijk waarom zullen we nog zoveel nieuwe kleding kopen en laten maken wanneer er nog zoveel ‘oude ‘pareltjes zijn? Vintage wordt naar mijn mening vaak ten onrechte verward met tweedehands. Het klopt inderdaad dat vintage kleding (in de meeste gevallen) tweedehands is. De kleding is inderdaad vaak al door iemand anders gedragen, maar niet alle tweedehands items zijn vintage. Een shirtje van een grote modeketen van de collectie van vorig jaar hoort dan wel zeker tot de groep tweedehands, maar is naar mijn mening niet meteen vintage.

Wanneer is een item officieel vintage?

Op deze vraag kan ik lastig antwoord geven, veel mensen verschillen hierover namelijk van mening. Wanneer de een het woord vintage hoort, dan denkt diegene bijvoorbeeld aan de swingdresses uit de fifties. Terwijl een ander een highwaisted geruite broek uit de eighties ook in deze categorie vind vallen. We moeten natuurlijk wel in gedachten houden dat we inmiddels al in het jaar 2022 leven. Kleding uit de zero’s is ook al meer dan twintig jaar oud. Daarom hebben wij gekozen om ook zeker kleding uit de nineties en zero’s aan onze webshop toe te voegen. De vintage items die je in onze shop vind komen ongeveer uit de periode 1960 – 2000.

Vintage wordt vaak door elkaar gehaald met de term retro. Echter is dit niet precies hetzelfde. Retro zijn items die er vintage uitzien, maar die nu zijn gemaakt. De style en de uitstraling lijken dus heel erg op echte vintage items, maar de kwaliteit kan nog al eens verschillen.

Voordelen van vintage kleding

Het grootste voordeel van vintage kleding is naar mijn mening de kwaliteit. Je merkt gewoon echt dat veel items van vroeger gemaakt zijn van betere, mooiere stoffen die langer mooi blijven. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een vintage highwaisted jeans van het merk Brams Paris, ik vermoed uit de nineties. Deze broek heb ik nu echt al heeeel veel gedragen, en de kwaliteit is nog steeds super. Daarentegen heeft mijn zus ongeveer een half jaar geleden een nieuwe broek gekocht en deze is nu al op verschillende plekken kapot. Misschien ligt het aan mij maar ik heb wel heel sterk het idee dat de kleding van vroeger van betere materialen is gemaakt.

Daarnaast is het natuurlijk ook echt een stuk beter voor het milieu. Er is echt nog heel veel kleding en die kleding verdient gewoon een tweede leven. Dan heb het niet over de verwassen shirtjes en beschadigde kleding. Maar er zijn echt nog heel veel mooie stukken die ook echt van goede kwaliteit zijn.

En met vintage weet je natuurlijk gewoon zeker dat je een bijzonder item in je handen hebt. de kleding heeft al een verhaal en je zult niet snel iemand tegenkomen die precies hetzelfde item aan heeft.

Ben je nog op zoek naar jouw eigen vintage kledingstyle?
Lees dan ook zeker deze blog. Hier geef ik je 10 tips voor het vinden van jouw style.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Eén van de leukste dingen om te doen, vind ik persoonlijk om rond te struinen in de kringloop op zoek naar nieuwe vondsten. Mijn meeste kleding is of zelfgemaakt of afkomstig van de kringloopwinkel. Mocht je dit nu ook willen, maar tot nu toe nog geen mazzel hebben gehad in de tweedehands winkel, lees dan vooral even verder. In deze blog vind je een paar handige tips.

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Stel je voor dat je niet zo scrollen op internet, ’s avonds niet doelloos zou zappen  of twintig keer je mail zou checken. Wat zou je dan doen? Misschien is het wel hoog tijd voor een nieuwe hobby. En hoe tof zou het zijn als je een vintage hobby zou oppakken? Want veel van deze wat oudere hobby’s zijn dus helemaal terug van weggeweest. Zet dus een lekkere vintage playlist aan ontdek wat bij jou past.

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Een tijdje terug werd dit niet zo vaak gedaan en was het misschien nog een beetje “vreemd”, maar ik heb het idee dat het geven van een tweedehands cadeau steeds beter wordt ontvangen. Mocht je nog twijfelen of het geven van een tweedehands cadeau een goede optie is, lees dan vooral even verder. In deze blog hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor een tweedehands cadeau misschien wel in één keer een goede optie blijkt te zijn.