Wat is vintage kleding nu precies?

Wat is vintage kleding precies?

Tegenwoordig vliegen de zogenoemde vintage items je om de oren. En heeft iedere modeliefhebber vandaag de dag wel een paar vintage items in zijn of haar kledingkast hangen. Maar wat betekent vintage nu precies? En is dit hetzelfde als retro? In deze blog vertel ik je hier heel graag meer over 😊.

Vintage is hip! en naar mijn mening is dat super goed nieuws! 😉 Want eerlijk is eerlijk waarom zullen we nog zoveel nieuwe kleding kopen en laten maken wanneer er nog zoveel ‘oude ‘pareltjes zijn? Vintage wordt naar mijn mening vaak ten onrechte verward met tweedehands. Het klopt inderdaad dat vintage kleding (in de meeste gevallen) tweedehands is. De kleding is inderdaad vaak al door iemand anders gedragen, maar niet alle tweedehands items zijn vintage. Een shirtje van een grote modeketen van de collectie van vorig jaar hoort dan wel zeker tot de groep tweedehands, maar is naar mijn mening niet meteen vintage.

Wanneer is een item officieel vintage?

Op deze vraag kan ik lastig antwoord geven, veel mensen verschillen hierover namelijk van mening. Wanneer de een het woord vintage hoort, dan denkt diegene bijvoorbeeld aan de swingdresses uit de fifties. Terwijl een ander een highwaisted geruite broek uit de eighties ook in deze categorie vind vallen. We moeten natuurlijk wel in gedachten houden dat we inmiddels al in het jaar 2022 leven. Kleding uit de zero’s is ook al meer dan twintig jaar oud. Daarom hebben wij gekozen om ook zeker kleding uit de nineties en zero’s aan onze webshop toe te voegen. De vintage items die je in onze shop vind komen ongeveer uit de periode 1960 – 2000.

Vintage wordt vaak door elkaar gehaald met de term retro. Echter is dit niet precies hetzelfde. Retro zijn items die er vintage uitzien, maar die nu zijn gemaakt. De style en de uitstraling lijken dus heel erg op echte vintage items, maar de kwaliteit kan nog al eens verschillen.

Voordelen van vintage kleding

Het grootste voordeel van vintage kleding is naar mijn mening de kwaliteit. Je merkt gewoon echt dat veel items van vroeger gemaakt zijn van betere, mooiere stoffen die langer mooi blijven. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld een vintage highwaisted jeans van het merk Brams Paris, ik vermoed uit de nineties. Deze broek heb ik nu echt al heeeel veel gedragen, en de kwaliteit is nog steeds super. Daarentegen heeft mijn zus ongeveer een half jaar geleden een nieuwe broek gekocht en deze is nu al op verschillende plekken kapot. Misschien ligt het aan mij maar ik heb wel heel sterk het idee dat de kleding van vroeger van betere materialen is gemaakt.

Daarnaast is het natuurlijk ook echt een stuk beter voor het milieu. Er is echt nog heel veel kleding en die kleding verdient gewoon een tweede leven. Dan heb het niet over de verwassen shirtjes en beschadigde kleding. Maar er zijn echt nog heel veel mooie stukken die ook echt van goede kwaliteit zijn.

En met vintage weet je natuurlijk gewoon zeker dat je een bijzonder item in je handen hebt. de kleding heeft al een verhaal en je zult niet snel iemand tegenkomen die precies hetzelfde item aan heeft.

Ben je nog op zoek naar jouw eigen vintage kledingstyle?
Lees dan ook zeker deze blog. Hier geef ik je 10 tips voor het vinden van jouw style.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

De één vind het fantastisch en draagt het liefste zoveel mogelijk vintage wollen kleding, de ander vind het niets en vindt het vaak kriebelen. Mocht je een echte wol-lover zijn, dan vind je in deze blog een aantal handige tips waarmee jouw vintage items extra lang mooi blijven.

Wat is ton sur ton?

Wat is ton sur ton?

Wanneer je echt voor een opvallende outfit wilt gaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de toffe ton sur ton trend. In deze blog lees je wat dit precies is en hoe je jouw eigen ton sur ton outfit kunt samenstellen.

We hebben een cadeautje voor je! Meld je aan voor onze vintage mail en ontvang meteen een kortingscode van 10% te besteden in onze vintage webshop.

* 1 keer in de 2 weken ontvang je een mailtje met handige (styling) tips, leuke (win)acties en toffe nieuwe producten.

Yes, gelukt! De kortingscode is naar je onderweg!