Wat is antiek? En wat is het verschil tussen vintage en antiek?

Wat is antiek? En wat is het verschil tussen vintage en antiek?

Hier thuis zijn we stiekem best wel een beetje fan van het tv-programma ‘Van onschatbare waarde’. In dit programma zie je regelmatig bijzondere antieke voorwerpen voorbij komen die mensen graag willen verkopen. Maar wat is antiek eigenlijk? Wanneer mag je een item antiek noemen? En wat is eigenlijk het verschil tussen vintage en antiek? Je leest het in deze blog.

Simpelweg is de term antiek, een overkoepelde naam voor oude kunst- sier- en gebruiksvoorwerpen. Bij antiek denk ik zelf al vrij snel aan antieke meubels en kleine gebruiksvoorwerpen. Antieke items zijn over het algemeen ouder dan vintage items. En dat zorgt er dan ook voor dat antieke producten vaak nog een stukje duurder zijn. Wat op zich natuurlijk ook geheel logisch is. Naast dat de producten ouder zijn, zijn ze vaak ook veel zeldzamer.

Wanneer mag je een item antiek noemen?

Nu zal je misschien denken ‘Oké, de meeste oude voorwerpen, zijn dus antiek”. Maar hier zitten nog wel wat haken en ogen aan. Zo moeten voorwerpen aan een aantal punten voldoen, voor ze echt antiek genoemd mogen worden.

Zo moeten de meeste voorwerpen minimaal 100 jaar oud zijn. Bij boeken werkt dit iets anders. Boeken die namelijk 75 jaar (of ouder natuurlijk) oud zijn, mogen ook al antiek worden genoemd. Wist je trouwens dat je een winkel met antieke boeken een antiquariaat noemt?

Daarnaast moet het item met de hand zijn gemaakt. Het liefst met zo min mogelijk hulpen van machines en apparaten. Items voor de industriële revolutie, zijn dan ook vaak aanzienlijk meer waard dan producten die na deze periode zijn gemaakt. Het feit dat het item met de hand is gemaakt, zorgt natuurlijk voor een heel extra en bijzonder verhaal. Dit item is natuurlijk in geen enkel opzicht meer te vergelijken met dat product dat vandaag de dag in een fabriek wordt gemaakt en waarvan er duizenden op de markt zijn. Doordat het handgemaakt is, is het een stuk zeldzamer, je zal niet snel een tweede exemplaar vinden dat exact hetzelfde is. En ja dat zorgt er dan ook voor dat er al snel een prijskaartje aan antieke producten kan hangen.

Dan is er nog een vrij lastig punt. Want kunst valt in principe niet onder de term antiek. Nu krijg je dan natuurlijk de onwijs moeilijke vraag ‘Wat is kunst?’ Deze vraag is natuurlijk niet zo één twee drie te beantwoorden. En ook zal iedereen hier een andere mening over hebben. Maar een bekend schilderij van een bekende schilder, mag in principe niet onder antiek worden gerekend, maar onder kunst.

Wat is het verschil tussen vintage en antiek?

Wanneer een item nog niet “oud genoeg” is om antiek te worden genoemd, dan is het vintage. Vintage items zijn dus ongeveer tussen de 20/30 en 100 jaar oud. Het simpele verschil tussen vintage en antiek is dus eigenlijk dat antieke items nog wat ouder zijn dan vintage items.

Soms kan het lastig zijn om in te schatten of een item echt antiek is. Dit heeft mede ook te maken met het feit dat er vaak weer een nieuwe opleving van een bepaalde stijl komt. Zo zie je bijvoorbeeld regelmatig dat een bepaalde stijl weer helemaal “in” is en dat deze design items weer worden nagemaakt. Gelukkig is internet tegenwoordig je beste vriend. En met wat kennis over de verschillende periodes en stijlen kom je gelukkig een heel eind. Mocht je echt twijfelen dan is een rondje surfen op internet in veel gevallen de oplossing.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

De één vind het fantastisch en draagt het liefste zoveel mogelijk vintage wollen kleding, de ander vind het niets en vindt het vaak kriebelen. Mocht je een echte wol-lover zijn, dan vind je in deze blog een aantal handige tips waarmee jouw vintage items extra lang mooi blijven.

Wat is ton sur ton?

Wat is ton sur ton?

Wanneer je echt voor een opvallende outfit wilt gaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de toffe ton sur ton trend. In deze blog lees je wat dit precies is en hoe je jouw eigen ton sur ton outfit kunt samenstellen.

We hebben een cadeautje voor je! Meld je aan voor onze vintage mail en ontvang meteen een kortingscode van 10% te besteden in onze vintage webshop.

* 1 keer in de 2 weken ontvang je een mailtje met handige (styling) tips, leuke (win)acties en toffe nieuwe producten.

Yes, gelukt! De kortingscode is naar je onderweg!