Wat is het verschil tussen vintage en retro?

Wat is het verschil tussen vintage en retro?

Vintage is hot! En dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws. Maar dat zorgt er ook voor dat vintage vaker wordt verward met retro. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen toch niet helemaal hetzelfde. In deze blog vertel ik je wat het verschil is tussen vintage en retro.

Wat is retro?

Retro items zijn items die vandaag de dag worden gemaakt, maar die wel die vintage uitstraling of design hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de retro platenspelers. Ze hebben de vintage uitstraling, ze zijn gebaseerd op het ontwerp uit bijvoorbeeld de jaren 50 of 60. Maar ze worden nu in deze tijd gemaakt. Een ander voorbeeld is de film Grease. Het verhaal van deze film, speelt zich af in de jaren ’50. In de film zie je de welbekende fifties kleding, maniertjes (natuurlijk het loopje van John Travolta) en decoratie. Maar de film is niet echt in de jaren vijftig gemaakt. Grease kwam namelijk uit in 1978. Inmiddels is Grease natuurlijk wel vintage omdat 1978 ook al weer een tijd achter ons ligt, maar ik denk dat je het idee wel snapt.

Regelmatig zie je stromingen voorbij komen die dan weer een tijdje helemaal hot zijn. Dit kan dus een opleving van de fifties style in de jaren ’80 zijn. Of juist de hippie stroming die weer even terug kwam in de nineties. Je ziet dat in deze periodes dan vaak weer nieuwe producten worden gemaakt met het design van de items uit die vorige periode.

Wanneer is een item echt vintage?

Een item is echt vintage wanneer het echt uit die periode komt, het is toen echt gemaakt. Een vintage eighties blouse is dus echt gemaakt in de jaren ’80. Een retro eighties blouse, is een blouse met de uitstraling van de jaren ’80 maar gemaakt in 2020 – 2023. Het verschil tussen vintage en retro is dus simpelweg de periode waarin het product gemaakt is.

Het grote voordeel van vintage items, vind ik persoonlijk de kwaliteit. In veel gevallen zie je gewoon echt dat bijvoorbeeld de kleding vroeger van mooie materialen werd gemaakt. Kleding werd toen ook eerder gerepareerd. En dit geeft die vintage items naar mijn mening toch wel echt meer waarde. Ze vertellen letterlijk een verhaal. En hoe tof is dat om in jouw outfit of interieur te verwerken?

Wil je meer lezen over vintage kleding? Bekijk dan ook zeker even deze blog:
Wat is vintage kleding nu precies?

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

De één vind het fantastisch en draagt het liefste zoveel mogelijk vintage wollen kleding, de ander vind het niets en vindt het vaak kriebelen. Mocht je een echte wol-lover zijn, dan vind je in deze blog een aantal handige tips waarmee jouw vintage items extra lang mooi blijven.

Wat is ton sur ton?

Wat is ton sur ton?

Wanneer je echt voor een opvallende outfit wilt gaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de toffe ton sur ton trend. In deze blog lees je wat dit precies is en hoe je jouw eigen ton sur ton outfit kunt samenstellen.

We hebben een cadeautje voor je! Meld je aan voor onze vintage mail en ontvang meteen een kortingscode van 10% te besteden in onze vintage webshop.

* 1 keer in de 2 weken ontvang je een mailtje met handige (styling) tips, leuke (win)acties en toffe nieuwe producten.

Yes, gelukt! De kortingscode is naar je onderweg!