Wat is het verschil tussen vintage en retro?

Wat is het verschil tussen vintage en retro?

Vintage is hot! En dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws. Maar dat zorgt er ook voor dat vintage vaker wordt verward met retro. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen toch niet helemaal hetzelfde. In deze blog vertel ik je wat het verschil is tussen vintage en retro.

Wat is retro?

Retro items zijn items die vandaag de dag worden gemaakt, maar die wel die vintage uitstraling of design hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de retro platenspelers. Ze hebben de vintage uitstraling, ze zijn gebaseerd op het ontwerp uit bijvoorbeeld de jaren 50 of 60. Maar ze worden nu in deze tijd gemaakt. Een ander voorbeeld is de film Grease. Het verhaal van deze film, speelt zich af in de jaren ’50. In de film zie je de welbekende fifties kleding, maniertjes (natuurlijk het loopje van John Travolta) en decoratie. Maar de film is niet echt in de jaren vijftig gemaakt. Grease kwam namelijk uit in 1978. Inmiddels is Grease natuurlijk wel vintage omdat 1978 ook al weer een tijd achter ons ligt, maar ik denk dat je het idee wel snapt.

Regelmatig zie je stromingen voorbij komen die dan weer een tijdje helemaal hot zijn. Dit kan dus een opleving van de fifties style in de jaren ’80 zijn. Of juist de hippie stroming die weer even terug kwam in de nineties. Je ziet dat in deze periodes dan vaak weer nieuwe producten worden gemaakt met het design van de items uit die vorige periode.

Wanneer is een item echt vintage?

Een item is echt vintage wanneer het echt uit die periode komt, het is toen echt gemaakt. Een vintage eighties blouse is dus echt gemaakt in de jaren ’80. Een retro eighties blouse, is een blouse met de uitstraling van de jaren ’80 maar gemaakt in 2020 – 2023. Het verschil tussen vintage en retro is dus simpelweg de periode waarin het product gemaakt is.

Het grote voordeel van vintage items, vind ik persoonlijk de kwaliteit. In veel gevallen zie je gewoon echt dat bijvoorbeeld de kleding vroeger van mooie materialen werd gemaakt. Kleding werd toen ook eerder gerepareerd. En dit geeft die vintage items naar mijn mening toch wel echt meer waarde. Ze vertellen letterlijk een verhaal. En hoe tof is dat om in jouw outfit of interieur te verwerken?

Wil je meer lezen over vintage kleding? Bekijk dan ook zeker even deze blog:
Wat is vintage kleding nu precies?

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Eén van de leukste dingen om te doen, vind ik persoonlijk om rond te struinen in de kringloop op zoek naar nieuwe vondsten. Mijn meeste kleding is of zelfgemaakt of afkomstig van de kringloopwinkel. Mocht je dit nu ook willen, maar tot nu toe nog geen mazzel hebben gehad in de tweedehands winkel, lees dan vooral even verder. In deze blog vind je een paar handige tips.

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Stel je voor dat je niet zo scrollen op internet, ’s avonds niet doelloos zou zappen  of twintig keer je mail zou checken. Wat zou je dan doen? Misschien is het wel hoog tijd voor een nieuwe hobby. En hoe tof zou het zijn als je een vintage hobby zou oppakken? Want veel van deze wat oudere hobby’s zijn dus helemaal terug van weggeweest. Zet dus een lekkere vintage playlist aan ontdek wat bij jou past.

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Een tijdje terug werd dit niet zo vaak gedaan en was het misschien nog een beetje “vreemd”, maar ik heb het idee dat het geven van een tweedehands cadeau steeds beter wordt ontvangen. Mocht je nog twijfelen of het geven van een tweedehands cadeau een goede optie is, lees dan vooral even verder. In deze blog hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor een tweedehands cadeau misschien wel in één keer een goede optie blijkt te zijn.