Wat is het verschil tussen vintage en retro?

Wat is het verschil tussen vintage en retro?

Vintage is hot! En dat is natuurlijk alleen maar goed nieuws. Maar dat zorgt er ook voor dat vintage vaker wordt verward met retro. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze betekenen toch niet helemaal hetzelfde. In deze blog vertel ik je wat het verschil is tussen vintage en retro.

Wat is retro?

Retro items zijn items die vandaag de dag worden gemaakt, maar die wel die vintage uitstraling of design hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de retro platenspelers. Ze hebben de vintage uitstraling, ze zijn gebaseerd op het ontwerp uit bijvoorbeeld de jaren 50 of 60. Maar ze worden nu in deze tijd gemaakt. Een ander voorbeeld is de film Grease. Het verhaal van deze film, speelt zich af in de jaren ’50. In de film zie je de welbekende fifties kleding, maniertjes (natuurlijk het loopje van John Travolta) en decoratie. Maar de film is niet echt in de jaren vijftig gemaakt. Grease kwam namelijk uit in 1978. Inmiddels is Grease natuurlijk wel vintage omdat 1978 ook al weer een tijd achter ons ligt, maar ik denk dat je het idee wel snapt.

Regelmatig zie je stromingen voorbij komen die dan weer een tijdje helemaal hot zijn. Dit kan dus een opleving van de fifties style in de jaren ’80 zijn. Of juist de hippie stroming die weer even terug kwam in de nineties. Je ziet dat in deze periodes dan vaak weer nieuwe producten worden gemaakt met het design van de items uit die vorige periode.

Wanneer is een item echt vintage?

Een item is echt vintage wanneer het echt uit die periode komt, het is toen echt gemaakt. Een vintage eighties blouse is dus echt gemaakt in de jaren ’80. Een retro eighties blouse, is een blouse met de uitstraling van de jaren ’80 maar gemaakt in 2020 – 2023. Het verschil tussen vintage en retro is dus simpelweg de periode waarin het product gemaakt is.

Het grote voordeel van vintage items, vind ik persoonlijk de kwaliteit. In veel gevallen zie je gewoon echt dat bijvoorbeeld de kleding vroeger van mooie materialen werd gemaakt. Kleding werd toen ook eerder gerepareerd. En dit geeft die vintage items naar mijn mening toch wel echt meer waarde. Ze vertellen letterlijk een verhaal. En hoe tof is dat om in jouw outfit of interieur te verwerken?

Wil je meer lezen over vintage kleding? Bekijk dan ook zeker even deze blog:
Wat is vintage kleding nu precies?

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niet extra’s voor. 

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Een spelletjesvond is natuurlijk altijd leuk, maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen vintage spelletjesavond kunt organiseren? Nodig je beste vrienden uit en zorg voor een onvergetelijke avond waarbij en sowieso veel gelachen wordt. In deze blog vind je een aantal handige tips voor een toffe vintage outfit.

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Ben je van plan om een dag vintage te gaan shoppen in Breda, in deze blog vind je de leukste vintage winkels. Zeker als je fan bent van vintage kleding, zou je hier zomaar eens goed kunnen slagen, er zitten namelijk aardig wat leuke vintage kledingwinkels.