Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

Dr. Martens, ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat iedereen deze schoenen wel kent. Stoere schoenen, geschikt voor festivals, iconisch door de grote labels bij de enkel en het gele stiksel. De schoenen worden nu vooral gedragen door jongeren met een expressieve stijl, maar dit is zeker niet altijd zo geweest. Oorspronkelijk was het een werkschoen, die zelfs ook nog als tuinschoen is verkocht.

In 1901 begon de familie Griggs met het maken van laarzen in het kleine stadje Wollaston. Ze vormden het hart van de Engelse schoenenindustrie en stonden zes decennia lang bekend om hun stevige, duurzame werklaarzen van topkwaliteit.

Het verhaal gaat verder in 1945 in München. Een 25 jarige soldaat genaamd Dr. Klaus Maertens heeft zijn voet gebroken en is hiervan aan het herstellen. De schoenen met traditionele harde zolen zijn voor hem geen optie meer en dus besluit hij zelf aan de slag te gaan. Hij ontwerpt een schoen met een zool met luchtkussentjes, om schokken te absorberen. Hij maakt een prototype en laat de schoen zien aan zijn oude vriend van de universiteit, Dr. Herbert Funk.

De twee besluiten om de schoenen te gaan produceren en gebruiken hiervoor oude militaire voorraden als materiaal. De schoenen worden met name verkocht aan oudere dames, als orthopedisch schoeisel. In 1959 nemen ze het besluit om reclame te gaan maken in buitenlandse tijdschriften. Deze advertentie wordt opgepikt door Bill Griggs, derde generatie die inmiddels het familiebedrijf leidt. Ze besluiten samen te gaan werken en na wat aanpassingen rolt op 1 april 1960 de eerste Dr. Martens schoen van de band (1-4-60), oftewel het iconische model 1460.

In de beginjaren werd deze schoen met name gedragen door postbodes, politeagenten en fabrieksarbeiders. Maar als snel werd de schoen opgepikt door een nieuwe subcultuur in Engeland, de skinheads. Ze luisterden naar soul en ska en waren fan van de Britse arbeidersstijl. De schoenen pasten perfect bij de rebelse cultuur, ze waren anti-hippie, anti-fashion en anti-overheid. Helemaal toen de politie de Dr. Martens ging bestempelen als “gevaarlijke wapens” wonnen de schoenen aan populariteit.

Kort daarna werd Pete Townshend van the Who gespot met de opvallende schoenen, ze stonden symbool voor een rebelse houding. De Dr. Martens bleven aan populariteit winnen. De Griggs konden de grote vraag bijna niet aan, maar hoe zeldzamer de schoenen werden, hoe groter de vraag werd.

Ook in de jaren 70 bleven de schoenen onwijs populair, verschillende subculturen droegen de schoenen, met name in de Punkscène. Tot die tijd waren de schoenen alleen beschikbaar in het zwart en donkerrood, maar nu begonnen jongeren de schoenen ook zelf te pimpen. Door de punk werd de schoen inmiddels ook bekend in Amerika.

In de jaren 80 was de androgyne stijl erg populair, wat er dus ook voor zorgden dat veel meiden door de stad liepen op Dr. Martens. De stoere schoenen werden niet alleen gedragen onder jeans maar ook gecombineerd met korte rokjes en tutu’s.

Met de opkomst voor nieuwe muziekgenres en nieuwe subculturen, bleef de iconische schoen onwijs populair. Verschillende artiesten werden met de schoenen gespot en het werd een symbool voor de rebelse jeugd met een totaal eigen stijl. Neem bijvoorbeeld Miley Cyrus in 2013 op een wrecking ball met enkel een paar Dr. Martens aan…

Dr. Martens ging samen werken met diverse ontwerpers, zoals comme des garçons wat unieke designs opleverde. Tegenwoordig zijn de schoenen in allerlei printjes en kleuren beschikbaar. Kortom Het is en blijft een unieke schoen met een verhaal.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.