De Geschiedenis van de spijkerbroek

Blog: De geschiedenis van de spijkerbroek

Een goede jeans, iedereen heeft wel er wel één in z’n kledingkast liggen. Makkelijk te combineren, en eigenlijk is een spijkerbroek altijd wel goed. Spijkerbroeken zorgen al vrij snel voor een wat stoerdere outfit, en dat klopt ook wel, want de jeans zijn naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het wilde westen.

Het begint allemaal bij Levi Strauss, deze naam komt je ongetwijfeld redelijk bekend voor 😉
In mei 1852 verlaat hij zijn geboortestreek Beieren, hij vertrekt naar Californië om daar goud te gaan zoeken. In 1848 had iemand hier twee korreltjes goud gevonden, en sinds die tijd waren er tienduizenden mannen te vinden die dagelijks over de grond kropen op zoek naar goud. De goudzoekers konden elkaar wel wat, met echte Wilde Westen taferelen als gevolg.

Levi Strauss wil tentzeil en doeken voor huifkarren verkopen aan de goudzoekers. Al snel merkt hij dat hier niet echt vraag naar is. Maar er is wel degelijk vraag naar stevige werkkleding, wat logisch is als je hele dagen over de grond aan het kruipen bent. Daarom besluit hij om broeken te gaan maken van het zeildoek.

Dit zeildoek blijkt alleen iets te veel van het goede te zijn, het is zo stevig dat het voor de goudzoekers iets te veel schuurt. Levi Strauss stapt dan over op Serge de Nîmes, een stevige stof die minder schuurt dan het zeildoek. Het bijzondere van deze stof is dat de horizontale draad van het weefsel indigoblauw is, de verticale draad is ongekleurd. De naam Serge de Nîmes verbastert dan al snel tot de term denim.

Het aantal klanten groeit snel, al komt echter wel na een tijdje de opmerking dat de zakken snel uitscheuren, wat logisch is wanneer je de zakken vol met zware klompjes stopt. Dit probleem wordt eenvoudig verholpen door kleermaker Jacob Davis, hij slaat op alle zwakke plekken een paar koperen klinknagels in, een soort krom geslagen spijkers. De naam spijkerbroek komt hier dan ook vandaan. Al snel besluiten Levi Strauss en Jacob Davis om samen patent aan te vragen. De eerste spijkerbroek was geboren, het model 501, zoals wij die nu nog steeds kennen. De broek stond toen bekend als taille overall, of te wel een werkbroek die stopt bij de taille.

Uiteindelijk worden er nog twee elementen aan de spijkerbroek toegevoegd. Ten eerste het oranje stiksel op de achterzakken, wat symbool staat voor de Rocky Mountains. Later komt het kenmerkende label, wat nog steeds op de Levi’s te zien is, erbij. Op het label zijn twee paarden te zien, zij proberen de Levi’s tevergeefs uit elkaar te trekken.

In 1903 gaat de eerste western in première. Vrijwel alle acteurs dragen een spijkerbroek. De bioscoopbezoekers zijn hiervan onder de indruk, en al snel neemt de vraag naar jeans toe.

De spijkerbroek wordt nog populairder wanneer James Dean na de oorlog op het witte doek verschijnt in een spijkerbroek. Ook Marilyn Monroe en Elvis Presley zijn groot fan van denim, wat er voor zorgt dat steeds meer mensen de broeken gaan dragen. Tegenwoordig worden ze zowel gedragen door jong en oud en is het denk ik één van de meest gedragen kledingstukken.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.