De Geschiedenis van de spijkerbroek

Blog: De geschiedenis van de spijkerbroek

Een goede jeans, iedereen heeft wel er wel één in z’n kledingkast liggen. Makkelijk te combineren, en eigenlijk is een spijkerbroek altijd wel goed. Spijkerbroeken zorgen al vrij snel voor een wat stoerdere outfit, en dat klopt ook wel, want de jeans zijn naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het wilde westen.

Het begint allemaal bij Levi Strauss, deze naam komt je ongetwijfeld redelijk bekend voor 😉
In mei 1852 verlaat hij zijn geboortestreek Beieren, hij vertrekt naar Californië om daar goud te gaan zoeken. In 1848 had iemand hier twee korreltjes goud gevonden, en sinds die tijd waren er tienduizenden mannen te vinden die dagelijks over de grond kropen op zoek naar goud. De goudzoekers konden elkaar wel wat, met echte Wilde Westen taferelen als gevolg.

Levi Strauss wil tentzeil en doeken voor huifkarren verkopen aan de goudzoekers. Al snel merkt hij dat hier niet echt vraag naar is. Maar er is wel degelijk vraag naar stevige werkkleding, wat logisch is als je hele dagen over de grond aan het kruipen bent. Daarom besluit hij om broeken te gaan maken van het zeildoek.

Dit zeildoek blijkt alleen iets te veel van het goede te zijn, het is zo stevig dat het voor de goudzoekers iets te veel schuurt. Levi Strauss stapt dan over op Serge de Nîmes, een stevige stof die minder schuurt dan het zeildoek. Het bijzondere van deze stof is dat de horizontale draad van het weefsel indigoblauw is, de verticale draad is ongekleurd. De naam Serge de Nîmes verbastert dan al snel tot de term denim.

Het aantal klanten groeit snel, al komt echter wel na een tijdje de opmerking dat de zakken snel uitscheuren, wat logisch is wanneer je de zakken vol met zware klompjes stopt. Dit probleem wordt eenvoudig verholpen door kleermaker Jacob Davis, hij slaat op alle zwakke plekken een paar koperen klinknagels in, een soort krom geslagen spijkers. De naam spijkerbroek komt hier dan ook vandaan. Al snel besluiten Levi Strauss en Jacob Davis om samen patent aan te vragen. De eerste spijkerbroek was geboren, het model 501, zoals wij die nu nog steeds kennen. De broek stond toen bekend als taille overall, of te wel een werkbroek die stopt bij de taille.

Uiteindelijk worden er nog twee elementen aan de spijkerbroek toegevoegd. Ten eerste het oranje stiksel op de achterzakken, wat symbool staat voor de Rocky Mountains. Later komt het kenmerkende label, wat nog steeds op de Levi’s te zien is, erbij. Op het label zijn twee paarden te zien, zij proberen de Levi’s tevergeefs uit elkaar te trekken.

In 1903 gaat de eerste western in première. Vrijwel alle acteurs dragen een spijkerbroek. De bioscoopbezoekers zijn hiervan onder de indruk, en al snel neemt de vraag naar jeans toe.

De spijkerbroek wordt nog populairder wanneer James Dean na de oorlog op het witte doek verschijnt in een spijkerbroek. Ook Marilyn Monroe en Elvis Presley zijn groot fan van denim, wat er voor zorgt dat steeds meer mensen de broeken gaan dragen. Tegenwoordig worden ze zowel gedragen door jong en oud en is het denk ik één van de meest gedragen kledingstukken.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niet extra’s voor. 

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Een spelletjesvond is natuurlijk altijd leuk, maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen vintage spelletjesavond kunt organiseren? Nodig je beste vrienden uit en zorg voor een onvergetelijke avond waarbij en sowieso veel gelachen wordt. In deze blog vind je een aantal handige tips voor een toffe vintage outfit.

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Ben je van plan om een dag vintage te gaan shoppen in Breda, in deze blog vind je de leukste vintage winkels. Zeker als je fan bent van vintage kleding, zou je hier zomaar eens goed kunnen slagen, er zitten namelijk aardig wat leuke vintage kledingwinkels.