Brocante, wat is dit precies?

Brocante wat is dit precies?

De term brocante hoor je regelmatig voorbij komen, maar wat betekent het eigenlijk precies? En waar kun je de mooiste items scoren? Je lees het in deze blog 😉.

Wat is het precies?

De landelijke stijl is helemaal hot, neem bijvoorbeeld de Cottage core kledingstijl. En deze stijl kun je natuurlijk nog veel verder doortrekken, ook in accessoires en meubels voor in huis.  Wanneer je op zoek bent naar items in deze stijl, dan kom je al snel uit bij Brocante.

Brocante is Frans en betekent eigenlijk letterlijk vlooienmarkt. Toch zal je zien dat de prijzen van brocante wel iets hoger liggen dan de gemiddelde rommelmarkt. Het draait hierbij dan ook vaak om de sfeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inrichting van Franse landhuizen, melkkannen, houten ladders, speciale vazen en andere curiosa die hier goed bij past. Waar je bij andere items juist wilt dat ze nog zo perfect en gaaf mogelijk zijn, mag het bij brocante juist de wat meer geleefde look hebben. Dit betekent uiteraard niet dat het kapotte of beschadigde items zijn, maar meer de uitstraling alsof de items al aardig oud zijn. Brocante items hebben vaak een speciaal “karakter”, een echt verhaal. Je zult zien dat deze items dan ook net dat beetje extra aan jouw interieur kunnen geven.

Wat is het verschil tussen brocante, antiek en vintage?

Brocante en antieke items hebben gemeen dat ze beide een tijd terug zijn gemaakt. Op het oog lijken brocante en antiek soms wel hetzelfde. Toch is er nog wel een belangrijk verschil. Antiek moet namelijk, om officieel antiek te mogen worden genoemd, minstens 100 jaar oud zijn. Bij brocante zijn deze regels minder strikt en draait het meer om de uitstraling van de items.

In feite zijn brocante en vintage precies het zelfde. Al speelt de uitstraling van de items hierbij wel een belangrijke rol. De brocante is echt een speciale stijl. Terwijl vintage een wat algemenere benaming is voor items die een tijd terug zijn gemaakt.

Waar kun je de mooiste items scoren?

Zeker in Frankrijk heb je natuurlijk de welbekende Brocante-markten. Ook in Nederland kom je deze zo nu en dan nog wel eens tegen. Daarnaast zijn er ook steeds meer winkels die deze items aanbieden. Maar vergeet ook zeker de kringloopwinkels niet. Hier moet je natuurlijk wel een beetje mazzel hebben qua aanbod, maar hier kun je soms zeker ook leuk scoren. Mocht je op zoek zijn naar de leukste kringloopwinkels in Zeeland, lees dan ook zeker even deze blog. Hier vind je een handig lijstje met toffe tweedehandswinkels in de provincie Zeeland.

Naast de markten en winkels kun je natuurlijk ook online goed scoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites als Marktplaats of Etsy. Het voordeel van een online zoektocht is dat je met de juiste zoekwoorden heel precies te werk kunt gaan. Waar je bij een markt of winkel echt mazzel moet hebben, kun je op internet wellicht precies vinden wat je zoekt. Het nadeel hiervan kan alleen wel zijn dat de prijzen online iets hoger liggen.

Naast “echte brocante” zie je ook steeds vaker ‘nieuwe brocante’. Deze items hebben dezelfde uitstraling als de echte oudere items, maar zijn wel in deze tijd gemaakt. Deze items zijn dus te vergelijken met de retro items, waar we al eerder over schreven.  

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.