Brocante, wat is dit precies?

Brocante wat is dit precies?

De term brocante hoor je regelmatig voorbij komen, maar wat betekent het eigenlijk precies? En waar kun je de mooiste items scoren? Je lees het in deze blog 😉.

Wat is het precies?

De landelijke stijl is helemaal hot, neem bijvoorbeeld de Cottage core kledingstijl. En deze stijl kun je natuurlijk nog veel verder doortrekken, ook in accessoires en meubels voor in huis.  Wanneer je op zoek bent naar items in deze stijl, dan kom je al snel uit bij Brocante.

Brocante is Frans en betekent eigenlijk letterlijk vlooienmarkt. Toch zal je zien dat de prijzen van brocante wel iets hoger liggen dan de gemiddelde rommelmarkt. Het draait hierbij dan ook vaak om de sfeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inrichting van Franse landhuizen, melkkannen, houten ladders, speciale vazen en andere curiosa die hier goed bij past. Waar je bij andere items juist wilt dat ze nog zo perfect en gaaf mogelijk zijn, mag het bij brocante juist de wat meer geleefde look hebben. Dit betekent uiteraard niet dat het kapotte of beschadigde items zijn, maar meer de uitstraling alsof de items al aardig oud zijn. Brocante items hebben vaak een speciaal “karakter”, een echt verhaal. Je zult zien dat deze items dan ook net dat beetje extra aan jouw interieur kunnen geven.

Wat is het verschil tussen brocante, antiek en vintage?

Brocante en antieke items hebben gemeen dat ze beide een tijd terug zijn gemaakt. Op het oog lijken brocante en antiek soms wel hetzelfde. Toch is er nog wel een belangrijk verschil. Antiek moet namelijk, om officieel antiek te mogen worden genoemd, minstens 100 jaar oud zijn. Bij brocante zijn deze regels minder strikt en draait het meer om de uitstraling van de items.

In feite zijn brocante en vintage precies het zelfde. Al speelt de uitstraling van de items hierbij wel een belangrijke rol. De brocante is echt een speciale stijl. Terwijl vintage een wat algemenere benaming is voor items die een tijd terug zijn gemaakt.

Waar kun je de mooiste items scoren?

Zeker in Frankrijk heb je natuurlijk de welbekende Brocante-markten. Ook in Nederland kom je deze zo nu en dan nog wel eens tegen. Daarnaast zijn er ook steeds meer winkels die deze items aanbieden. Maar vergeet ook zeker de kringloopwinkels niet. Hier moet je natuurlijk wel een beetje mazzel hebben qua aanbod, maar hier kun je soms zeker ook leuk scoren. Mocht je op zoek zijn naar de leukste kringloopwinkels in Zeeland, lees dan ook zeker even deze blog. Hier vind je een handig lijstje met toffe tweedehandswinkels in de provincie Zeeland.

Naast de markten en winkels kun je natuurlijk ook online goed scoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites als Marktplaats of Etsy. Het voordeel van een online zoektocht is dat je met de juiste zoekwoorden heel precies te werk kunt gaan. Waar je bij een markt of winkel echt mazzel moet hebben, kun je op internet wellicht precies vinden wat je zoekt. Het nadeel hiervan kan alleen wel zijn dat de prijzen online iets hoger liggen.

Naast “echte brocante” zie je ook steeds vaker ‘nieuwe brocante’. Deze items hebben dezelfde uitstraling als de echte oudere items, maar zijn wel in deze tijd gemaakt. Deze items zijn dus te vergelijken met de retro items, waar we al eerder over schreven.  

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niet extra’s voor. 

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Een spelletjesvond is natuurlijk altijd leuk, maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen vintage spelletjesavond kunt organiseren? Nodig je beste vrienden uit en zorg voor een onvergetelijke avond waarbij en sowieso veel gelachen wordt. In deze blog vind je een aantal handige tips voor een toffe vintage outfit.

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Ben je van plan om een dag vintage te gaan shoppen in Breda, in deze blog vind je de leukste vintage winkels. Zeker als je fan bent van vintage kleding, zou je hier zomaar eens goed kunnen slagen, er zitten namelijk aardig wat leuke vintage kledingwinkels.