Trend: De Polkadot

Trend: De polkadot

Vintage blouses met printjes zijn altijd een goed idee! Mijn favoriete printje? De polkadot natuurlijk! Ik denk dat deze print één van de bekendste is. Je zag ze al in de fifties op de swing jurken en ook nu zie je ze nog geregeld voorbij komen. Ben je benieuwd hoe de polkadot is ontstaan? Je leest het in deze blog.


Waar komt de naam polkadot vandaan?

Helaas is de polkadot niet altijd zo populair geweest. Vroeger werd het patroon zelfs geassocieerd met de ziektes pokken en de mazelen, en bloed op witte zakdoeken, niet echt een lekker begin …

Rond 1750 begon de industriële revolutie. Dit zorgde ervoor dat er nieuwe machines kwamen, deze konden beter speciale patronen in stoffen weven. Al snel werden er dan ook stoffen gemaakt met mooie gelijke rondjes, de polkadot was ontstaan! De naam polkadot was echter nog niet bekend.

In 1850 ontstond er een rage, de polka. De rage was in eerste instantie gericht op een populaire dans. Hier werd slim op ingespeeld door bijpassende kleding en andere accessoires zoals hoeden, met jawel je raad het al… stippen. Zoals dat gaat met iedere rage, was het ook met de polka zo, nadat deze over zijn hoogtepunt heen was, verdween deze weer. Met als gevolg dat de bijpassende kleding ook verdween uit het modebeeld. Toch bleef de term polkadot hangen en is deze print tot op de dag van vandaag super populair.


Wat is de polkadot?

De polkadot is een print met stippen, alle stippen zijn even groot en staan met een gelijke afstand verdeelt op een effen gekleurde achtergrond. De meest bekende polkadots zijn rood met wit of wit met zwart. Maar tegenwoordig is dit patroon in werkelijk iedere kleur te vinden. Van pastel tot neon, van grote stippen tot kleine, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.


Fan van de polkadot

In het modebeeld is de polkadot al super vaak voorbijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan de jaren ’50 met badpakken met polkadot en de rokken met petticoats. Maar vergeet ook zeker Minnie Mouse niet, en wat denk je van de bolletjestrui in de Tour de France? Kortom de polkadot gaat al even mee en ik denk dat we van deze print nog heel lang plezier zullen hebben!

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.