Trend: De Polkadot

Trend: De polkadot

Vintage blouses met printjes zijn altijd een goed idee! Mijn favoriete printje? De polkadot natuurlijk! Ik denk dat deze print één van de bekendste is. Je zag ze al in de fifties op de swing jurken en ook nu zie je ze nog geregeld voorbij komen. Ben je benieuwd hoe de polkadot is ontstaan? Je leest het in deze blog.


Waar komt de naam polkadot vandaan?

Helaas is de polkadot niet altijd zo populair geweest. Vroeger werd het patroon zelfs geassocieerd met de ziektes pokken en de mazelen, en bloed op witte zakdoeken, niet echt een lekker begin …

Rond 1750 begon de industriële revolutie. Dit zorgde ervoor dat er nieuwe machines kwamen, deze konden beter speciale patronen in stoffen weven. Al snel werden er dan ook stoffen gemaakt met mooie gelijke rondjes, de polkadot was ontstaan! De naam polkadot was echter nog niet bekend.

In 1850 ontstond er een rage, de polka. De rage was in eerste instantie gericht op een populaire dans. Hier werd slim op ingespeeld door bijpassende kleding en andere accessoires zoals hoeden, met jawel je raad het al… stippen. Zoals dat gaat met iedere rage, was het ook met de polka zo, nadat deze over zijn hoogtepunt heen was, verdween deze weer. Met als gevolg dat de bijpassende kleding ook verdween uit het modebeeld. Toch bleef de term polkadot hangen en is deze print tot op de dag van vandaag super populair.


Wat is de polkadot?

De polkadot is een print met stippen, alle stippen zijn even groot en staan met een gelijke afstand verdeelt op een effen gekleurde achtergrond. De meest bekende polkadots zijn rood met wit of wit met zwart. Maar tegenwoordig is dit patroon in werkelijk iedere kleur te vinden. Van pastel tot neon, van grote stippen tot kleine, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.


Fan van de polkadot

In het modebeeld is de polkadot al super vaak voorbijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan de jaren ’50 met badpakken met polkadot en de rokken met petticoats. Maar vergeet ook zeker Minnie Mouse niet, en wat denk je van de bolletjestrui in de Tour de France? Kortom de polkadot gaat al even mee en ik denk dat we van deze print nog heel lang plezier zullen hebben!

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Eén van de leukste dingen om te doen, vind ik persoonlijk om rond te struinen in de kringloop op zoek naar nieuwe vondsten. Mijn meeste kleding is of zelfgemaakt of afkomstig van de kringloopwinkel. Mocht je dit nu ook willen, maar tot nu toe nog geen mazzel hebben gehad in de tweedehands winkel, lees dan vooral even verder. In deze blog vind je een paar handige tips.

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Stel je voor dat je niet zo scrollen op internet, ’s avonds niet doelloos zou zappen  of twintig keer je mail zou checken. Wat zou je dan doen? Misschien is het wel hoog tijd voor een nieuwe hobby. En hoe tof zou het zijn als je een vintage hobby zou oppakken? Want veel van deze wat oudere hobby’s zijn dus helemaal terug van weggeweest. Zet dus een lekkere vintage playlist aan ontdek wat bij jou past.

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Een tijdje terug werd dit niet zo vaak gedaan en was het misschien nog een beetje “vreemd”, maar ik heb het idee dat het geven van een tweedehands cadeau steeds beter wordt ontvangen. Mocht je nog twijfelen of het geven van een tweedehands cadeau een goede optie is, lees dan vooral even verder. In deze blog hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor een tweedehands cadeau misschien wel in één keer een goede optie blijkt te zijn.