Geschiedenis van de Bell Bottoms

De geschiedenis van de flared pants

Een tijdje terug schreef ik al een blog over de geschiedenis van de spijkerbroek. Nu zijn er natuurlijk jeans in allerlei verschillende modellen, momjeans, highwaisted, skinny, maar mijn favoriet? De flared jeans, oftewel bell bottoms. In deze blog vertel ik je meer over dit toffe model!


Waarom heten het bell bottoms?

De term bell bottoms is ontstaan omdat de broek vanaf de kniëen wijd uitloopt, dit heeft de vorm van een klok (en = bell). De broeken werden vaak ook nog uitgevoerd met extreem wijde pijpen, ook wel bekend onder de naam elephant bells.

Hoe gek het misschien ook klinkt, de eerste flared broeken werden gespot hij Amerikaanse matrozen. Zij waren de eerste die in de 19e eeuw deze broek droegen. Zeer waarschijnlijk was dit vooral omdat het praktisch was. Het was makkelijker om iemand uit het water te vissen wanneer degene overboord was gevallen. Maar het was ook makkelijk om de broek uit te trekken wanneer deze nat was. Of om de broek over je laarzen heen aan en uit te trekken. Daarnaast konden de broekspijpen makkelijk worden opgerold, om zo te voorkomen dat ze nat zouden worden van het zeewater.


Jaren ’20

In de jaren 20 werd de flared broek al door Coco Chanel geïntroduceerd. Zij was van mening dat de korsetten verleden tijd moesten zijn en dat broeken wel degelijk ook voor dames beschikbaar zouden moeten zijn. De losse pasvorm van de matrozenbroek sloot hier goed bij aan.


Jaren ’60

Halverwege de jaren 60 kwam de flared broek weer helemaal terug. Jongeren zetten zich af tegen het heersende modebeeld, en ze waren op zoek naar kleding die hierbij paste. Kleding werd niet langer gekocht in een kledingwinkel maar bijvoorbeeld ook bij de dumpstore. Hier waren ook de bell bottoms te vinden, afkomstig van de marine. Vaak werden deze broeken nog versierd met borduursels en andere eigen ontwerpen, zoals bloemen en peacetekens. Dit sloot natuurlijk naadloos aan op de anti-oorlogshouding van de jongeren en de hippies.

De trend werd als snel opgepikt en de bell bottoms waren steeds vaker te zien in het modebeeld. Zo werden de broeken onder andere gedragen door Sonny & Cher, Twiggy en Jimi Hendrix.  De broeken werden steeds populairder en staan nu echt symbool voor de jaren 60 en 70.


Jaren ’90

In de jaren 80 waren de flared broeken helemaal uit de mode, maar in de nineties kwamen ze juist weer helemaal terug. Het model was echter wel iets veranderd, de bootcut was ontstaan. De pasvorm vanaf de knieën was wat strakker en de broekspijpen waren wat minder wijd. De laatste tijd is de flared broek weer terug, dit keer niet alleen in denim maar ook gemaakt van rekbare stoffen met verschillende printjes.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niet extra’s voor. 

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Een spelletjesvond is natuurlijk altijd leuk, maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen vintage spelletjesavond kunt organiseren? Nodig je beste vrienden uit en zorg voor een onvergetelijke avond waarbij en sowieso veel gelachen wordt. In deze blog vind je een aantal handige tips voor een toffe vintage outfit.

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Ben je van plan om een dag vintage te gaan shoppen in Breda, in deze blog vind je de leukste vintage winkels. Zeker als je fan bent van vintage kleding, zou je hier zomaar eens goed kunnen slagen, er zitten namelijk aardig wat leuke vintage kledingwinkels.