Geschiedenis van de Bell Bottoms

De geschiedenis van de flared pants

Een tijdje terug schreef ik al een blog over de geschiedenis van de spijkerbroek. Nu zijn er natuurlijk jeans in allerlei verschillende modellen, momjeans, highwaisted, skinny, maar mijn favoriet? De flared jeans, oftewel bell bottoms. In deze blog vertel ik je meer over dit toffe model!


Waarom heten het bell bottoms?

De term bell bottoms is ontstaan omdat de broek vanaf de kniëen wijd uitloopt, dit heeft de vorm van een klok (en = bell). De broeken werden vaak ook nog uitgevoerd met extreem wijde pijpen, ook wel bekend onder de naam elephant bells.

Hoe gek het misschien ook klinkt, de eerste flared broeken werden gespot hij Amerikaanse matrozen. Zij waren de eerste die in de 19e eeuw deze broek droegen. Zeer waarschijnlijk was dit vooral omdat het praktisch was. Het was makkelijker om iemand uit het water te vissen wanneer degene overboord was gevallen. Maar het was ook makkelijk om de broek uit te trekken wanneer deze nat was. Of om de broek over je laarzen heen aan en uit te trekken. Daarnaast konden de broekspijpen makkelijk worden opgerold, om zo te voorkomen dat ze nat zouden worden van het zeewater.


Jaren ’20

In de jaren 20 werd de flared broek al door Coco Chanel geïntroduceerd. Zij was van mening dat de korsetten verleden tijd moesten zijn en dat broeken wel degelijk ook voor dames beschikbaar zouden moeten zijn. De losse pasvorm van de matrozenbroek sloot hier goed bij aan.


Jaren ’60

Halverwege de jaren 60 kwam de flared broek weer helemaal terug. Jongeren zetten zich af tegen het heersende modebeeld, en ze waren op zoek naar kleding die hierbij paste. Kleding werd niet langer gekocht in een kledingwinkel maar bijvoorbeeld ook bij de dumpstore. Hier waren ook de bell bottoms te vinden, afkomstig van de marine. Vaak werden deze broeken nog versierd met borduursels en andere eigen ontwerpen, zoals bloemen en peacetekens. Dit sloot natuurlijk naadloos aan op de anti-oorlogshouding van de jongeren en de hippies.

De trend werd als snel opgepikt en de bell bottoms waren steeds vaker te zien in het modebeeld. Zo werden de broeken onder andere gedragen door Sonny & Cher, Twiggy en Jimi Hendrix.  De broeken werden steeds populairder en staan nu echt symbool voor de jaren 60 en 70.


Jaren ’90

In de jaren 80 waren de flared broeken helemaal uit de mode, maar in de nineties kwamen ze juist weer helemaal terug. Het model was echter wel iets veranderd, de bootcut was ontstaan. De pasvorm vanaf de knieën was wat strakker en de broekspijpen waren wat minder wijd. De laatste tijd is de flared broek weer terug, dit keer niet alleen in denim maar ook gemaakt van rekbare stoffen met verschillende printjes.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.