Een tijdje terug schreef ik al een blog over de geschiedenis van de spijkerbroek. Nu zijn er natuurlijk jeans in allerlei verschillende modellen, momjeans, highwaisted, skinny, maar mijn favoriet? De flared jeans, oftewel bell bottoms. In deze blog vertel ik je meer over dit toffe model!
Waarom heten het bell bottoms?
De term bell bottoms is ontstaan omdat de broek vanaf de kniëen wijd uitloopt, dit heeft de vorm van een klok (en = bell). De broeken werden vaak ook nog uitgevoerd met extreem wijde pijpen, ook wel bekend onder de naam elephant bells.
Hoe gek het misschien ook klinkt, de eerste flared broeken werden gespot hij Amerikaanse matrozen. Zij waren de eerste die in de 19e eeuw deze broek droegen. Zeer waarschijnlijk was dit vooral omdat het praktisch was. Het was makkelijker om iemand uit het water te vissen wanneer degene overboord was gevallen. Maar het was ook makkelijk om de broek uit te trekken wanneer deze nat was. Of om de broek over je laarzen heen aan en uit te trekken. Daarnaast konden de broekspijpen makkelijk worden opgerold, om zo te voorkomen dat ze nat zouden worden van het zeewater.
Jaren ’20
In de jaren 20 werd de flared broek al door Coco Chanel geïntroduceerd. Zij was van mening dat de korsetten verleden tijd moesten zijn en dat broeken wel degelijk ook voor dames beschikbaar zouden moeten zijn. De losse pasvorm van de matrozenbroek sloot hier goed bij aan.
Jaren ’60
Halverwege de jaren 60 kwam de flared broek weer helemaal terug. Jongeren zetten zich af tegen het heersende modebeeld, en ze waren op zoek naar kleding die hierbij paste. Kleding werd niet langer gekocht in een kledingwinkel maar bijvoorbeeld ook bij de dumpstore. Hier waren ook de bell bottoms te vinden, afkomstig van de marine. Vaak werden deze broeken nog versierd met borduursels en andere eigen ontwerpen, zoals bloemen en peacetekens. Dit sloot natuurlijk naadloos aan op de anti-oorlogshouding van de jongeren en de hippies.
De trend werd als snel opgepikt en de bell bottoms waren steeds vaker te zien in het modebeeld. Zo werden de broeken onder andere gedragen door Sonny & Cher, Twiggy en Jimi Hendrix. De broeken werden steeds populairder en staan nu echt symbool voor de jaren 60 en 70.
Jaren ’90
In de jaren 80 waren de flared broeken helemaal uit de mode, maar in de nineties kwamen ze juist weer helemaal terug. Het model was echter wel iets veranderd, de bootcut was ontstaan. De pasvorm vanaf de knieën was wat strakker en de broekspijpen waren wat minder wijd. De laatste tijd is de flared broek weer terug, dit keer niet alleen in denim maar ook gemaakt van rekbare stoffen met verschillende printjes.