Geschiedenis van de Bell Bottoms

De geschiedenis van de flared pants

Een tijdje terug schreef ik al een blog over de geschiedenis van de spijkerbroek. Nu zijn er natuurlijk jeans in allerlei verschillende modellen, momjeans, highwaisted, skinny, maar mijn favoriet? De flared jeans, oftewel bell bottoms. In deze blog vertel ik je meer over dit toffe model!


Waarom heten het bell bottoms?

De term bell bottoms is ontstaan omdat de broek vanaf de kniëen wijd uitloopt, dit heeft de vorm van een klok (en = bell). De broeken werden vaak ook nog uitgevoerd met extreem wijde pijpen, ook wel bekend onder de naam elephant bells.

Hoe gek het misschien ook klinkt, de eerste flared broeken werden gespot hij Amerikaanse matrozen. Zij waren de eerste die in de 19e eeuw deze broek droegen. Zeer waarschijnlijk was dit vooral omdat het praktisch was. Het was makkelijker om iemand uit het water te vissen wanneer degene overboord was gevallen. Maar het was ook makkelijk om de broek uit te trekken wanneer deze nat was. Of om de broek over je laarzen heen aan en uit te trekken. Daarnaast konden de broekspijpen makkelijk worden opgerold, om zo te voorkomen dat ze nat zouden worden van het zeewater.


Jaren ’20

In de jaren 20 werd de flared broek al door Coco Chanel geïntroduceerd. Zij was van mening dat de korsetten verleden tijd moesten zijn en dat broeken wel degelijk ook voor dames beschikbaar zouden moeten zijn. De losse pasvorm van de matrozenbroek sloot hier goed bij aan.


Jaren ’60

Halverwege de jaren 60 kwam de flared broek weer helemaal terug. Jongeren zetten zich af tegen het heersende modebeeld, en ze waren op zoek naar kleding die hierbij paste. Kleding werd niet langer gekocht in een kledingwinkel maar bijvoorbeeld ook bij de dumpstore. Hier waren ook de bell bottoms te vinden, afkomstig van de marine. Vaak werden deze broeken nog versierd met borduursels en andere eigen ontwerpen, zoals bloemen en peacetekens. Dit sloot natuurlijk naadloos aan op de anti-oorlogshouding van de jongeren en de hippies.

De trend werd als snel opgepikt en de bell bottoms waren steeds vaker te zien in het modebeeld. Zo werden de broeken onder andere gedragen door Sonny & Cher, Twiggy en Jimi Hendrix.  De broeken werden steeds populairder en staan nu echt symbool voor de jaren 60 en 70.


Jaren ’90

In de jaren 80 waren de flared broeken helemaal uit de mode, maar in de nineties kwamen ze juist weer helemaal terug. Het model was echter wel iets veranderd, de bootcut was ontstaan. De pasvorm vanaf de knieën was wat strakker en de broekspijpen waren wat minder wijd. De laatste tijd is de flared broek weer terug, dit keer niet alleen in denim maar ook gemaakt van rekbare stoffen met verschillende printjes.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Eén van de leukste dingen om te doen, vind ik persoonlijk om rond te struinen in de kringloop op zoek naar nieuwe vondsten. Mijn meeste kleding is of zelfgemaakt of afkomstig van de kringloopwinkel. Mocht je dit nu ook willen, maar tot nu toe nog geen mazzel hebben gehad in de tweedehands winkel, lees dan vooral even verder. In deze blog vind je een paar handige tips.

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Stel je voor dat je niet zo scrollen op internet, ’s avonds niet doelloos zou zappen  of twintig keer je mail zou checken. Wat zou je dan doen? Misschien is het wel hoog tijd voor een nieuwe hobby. En hoe tof zou het zijn als je een vintage hobby zou oppakken? Want veel van deze wat oudere hobby’s zijn dus helemaal terug van weggeweest. Zet dus een lekkere vintage playlist aan ontdek wat bij jou past.

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Een tijdje terug werd dit niet zo vaak gedaan en was het misschien nog een beetje “vreemd”, maar ik heb het idee dat het geven van een tweedehands cadeau steeds beter wordt ontvangen. Mocht je nog twijfelen of het geven van een tweedehands cadeau een goede optie is, lees dan vooral even verder. In deze blog hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor een tweedehands cadeau misschien wel in één keer een goede optie blijkt te zijn.