Pied de poule wat is dit precies?

Pied de poule wat is dit precies?

Misschien heb je wel eens gehoord van een pied de poule print? De letterlijke vertaling van deze term is kippenvoet. Uhm ja, misschien is het dan nog niet helemaal duidelijk. Maar wanneer je print van dichtbij bekijkt, dan lijkt dit misschien wel een beetje op kippenvoetjes. In deze blog vertel ik je meer over dit bijzondere motief.

Zelf had ik niet zo snel de link gelegd met kippenvoetjes. Heel eerlijk? Ik vond het meer op katten lijken. Het patroon heeft wat weg van een traditioneel geruite print, maar dan net wel weer even anders. In het Engels wordt dit patroon ook wel houndstooth genoemd. Kortom de Engelsen zijn het me eens dat de voeten van een kip niet één twee drie te herkennen zijn. 😉

Het patroon bestaat uit twee kleuren. Meestal zie je dit patroon in de welbekende zwart wit combinatie. Toch zijn er tegenwoordig ook andere kleurencombinaties te vinden. Al blijft deze in zwart wit natuurlijk wel het sterkst en meest kenmerkend. Toch moet ik wel toegeven dat ik persoonlijk de combinatie geel – zwart ook een mooie sterke versie vind. Oorspronkelijk werd het patroon in de stof geweven. Al bestaan er nu ook veel stoffen waar de print op gedrukt wordt. Wanneer de stof is geweven, dan is het patroon aan beide kanten van de stof zichtbaar. Vroeger zag je de pied-de-poule vooral veel bij mooi, dikke wollen stoffen.

Vintage jasje zwart wit Pied de Poule maat 44
Vintage jasje zwart wit Pied de Poule maat 44

De print zie je met name veel bij mooie blazers, pantalons en andere wat luxere items. Dit motief zag je dan ook regelmatig voorbij komen bij luxe modehuizen zoals Dior, Pierre Cardin en Chanel. Denk hierbij aan mooie mantelpakjes volledig in pied de poule. Tegenwoordig zie je ook veel tassen met dit bekende motief. Voor de collectie van 2019/2020 had Chanel weer volledig teruggrepen op deze iconische print. En kwam dit motief zelfs ook in het blauw voorbij.

Wanneer de print wat wordt uitvergroot, dan wordt het patroon ook wel pied-de-coq genoemd. Dit heet simpelweg pied de coq omdat de poten van hanen  wat groter zijn dan de kippenvoetjes van pied de poule. Dit motief oogt wat moderner en wat stoerder. Al verliest het naar mijn mening, ook wel een klein beetje zijn charme. Soms is het pied-de-poule motief trouwens zo klein, dat het bijna een gewoon ruitje lijkt. Pas wanneer je de stof van dichterbij bekijkt zie je de kenmerkende puntjes, die de ruit zo bijzonder maken.

Wanneer is het ontstaan?

De pied de poule poule print is waarschijnlijk wat ouder dan je denkt. Het schijnt dat dit patroon rond 1800 is ontstaan in Schotland. Een tijd lang stond dit patroon voornamelijk bekend voor luxe items. Helemaal toen de Prince of Wales van deze stoffen mooie pakken liet maken. Tot de jaren 50 zag je dit motief met name bij luxe kleding. Vanaf de jaren ’50 / ’60 is deze scheidingslijn wat minder scherp geworden en ging je het patroon steeds vaker zien. Het werd toen ook steeds meer opgepakt door de grote modehuizen. Ook vandaag de dag zie je nog regelmatig kledingstukken voorbij komen met dit kenmerkende patroon. Vaak kan dit nog vrij klassiek ogen, maar die hoeft niet persé,

Tips voor het dragen van pied-de-poule

  • Het patroon is vrij aanwezig, houd hiermee rekening bij het samenstellen van je outfit. Wanneer je bijvoorbeeld een kledingstuk hebt met een klassiek zwart witte pied de poule print, dan kun je de rest van je outfit vrij rustig houden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zwarte broek of rok en een witte blouse. Met bijvoorbeeld een jasje met pied de poule motief maak je van deze outfit een echt statement.
  • Wil je van jouw outfit een echte eyecatchter maken? Dan kun je in jouw outfit ook 2 verschillende items met deze print met elkaar combineren. Pas wel op met andere printjes. Wanneer je meerdere patronen met elkaar gaat combineren, dan kan het wat te veel van het goede worden.
  • Dit motief past super goed bij een meer klassieke stijl. Maar vergis je niet, ook met een casual stijl kun je makkelijk wegkomen met een goede pied de poule. Zo zijn er verschillende blouses met deze print. Maar ook een goede blazer kun je met een jeans en gympen eenvoudig omtoveren tot een streetstyle-waardige outfit.

Tip! Wanneer je mouwen van je blazer een stukje omrolt, oogt jouw outfit meteen een stuk sportiever.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.