Misschien heb je wel eens gehoord van een pied de poule print? De letterlijke vertaling van deze term is kippenvoet. Uhm ja, misschien is het dan nog niet helemaal duidelijk. Maar wanneer je print van dichtbij bekijkt, dan lijkt dit misschien wel een beetje op kippenvoetjes. In deze blog vertel ik je meer over dit bijzondere motief.
Zelf had ik niet zo snel de link gelegd met kippenvoetjes. Heel eerlijk? Ik vond het meer op katten lijken. Het patroon heeft wat weg van een traditioneel geruite print, maar dan net wel weer even anders. In het Engels wordt dit patroon ook wel houndstooth genoemd. Kortom de Engelsen zijn het me eens dat de voeten van een kip niet één twee drie te herkennen zijn. 😉
Het patroon bestaat uit twee kleuren. Meestal zie je dit patroon in de welbekende zwart wit combinatie. Toch zijn er tegenwoordig ook andere kleurencombinaties te vinden. Al blijft deze in zwart wit natuurlijk wel het sterkst en meest kenmerkend. Toch moet ik wel toegeven dat ik persoonlijk de combinatie geel – zwart ook een mooie sterke versie vind. Oorspronkelijk werd het patroon in de stof geweven. Al bestaan er nu ook veel stoffen waar de print op gedrukt wordt. Wanneer de stof is geweven, dan is het patroon aan beide kanten van de stof zichtbaar. Vroeger zag je de pied-de-poule vooral veel bij mooi, dikke wollen stoffen.
De print zie je met name veel bij mooie blazers, pantalons en andere wat luxere items. Dit motief zag je dan ook regelmatig voorbij komen bij luxe modehuizen zoals Dior, Pierre Cardin en Chanel. Denk hierbij aan mooie mantelpakjes volledig in pied de poule. Tegenwoordig zie je ook veel tassen met dit bekende motief. Voor de collectie van 2019/2020 had Chanel weer volledig teruggrepen op deze iconische print. En kwam dit motief zelfs ook in het blauw voorbij.
Wanneer de print wat wordt uitvergroot, dan wordt het patroon ook wel pied-de-coq genoemd. Dit heet simpelweg pied de coq omdat de poten van hanen wat groter zijn dan de kippenvoetjes van pied de poule. Dit motief oogt wat moderner en wat stoerder. Al verliest het naar mijn mening, ook wel een klein beetje zijn charme. Soms is het pied-de-poule motief trouwens zo klein, dat het bijna een gewoon ruitje lijkt. Pas wanneer je de stof van dichterbij bekijkt zie je de kenmerkende puntjes, die de ruit zo bijzonder maken.
Wanneer is het ontstaan?
De pied de poule poule print is waarschijnlijk wat ouder dan je denkt. Het schijnt dat dit patroon rond 1800 is ontstaan in Schotland. Een tijd lang stond dit patroon voornamelijk bekend voor luxe items. Helemaal toen de Prince of Wales van deze stoffen mooie pakken liet maken. Tot de jaren 50 zag je dit motief met name bij luxe kleding. Vanaf de jaren ’50 / ’60 is deze scheidingslijn wat minder scherp geworden en ging je het patroon steeds vaker zien. Het werd toen ook steeds meer opgepakt door de grote modehuizen. Ook vandaag de dag zie je nog regelmatig kledingstukken voorbij komen met dit kenmerkende patroon. Vaak kan dit nog vrij klassiek ogen, maar die hoeft niet persé,
Tips voor het dragen van pied-de-poule
- Het patroon is vrij aanwezig, houd hiermee rekening bij het samenstellen van je outfit. Wanneer je bijvoorbeeld een kledingstuk hebt met een klassiek zwart witte pied de poule print, dan kun je de rest van je outfit vrij rustig houden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zwarte broek of rok en een witte blouse. Met bijvoorbeeld een jasje met pied de poule motief maak je van deze outfit een echt statement.
- Wil je van jouw outfit een echte eyecatchter maken? Dan kun je in jouw outfit ook 2 verschillende items met deze print met elkaar combineren. Pas wel op met andere printjes. Wanneer je meerdere patronen met elkaar gaat combineren, dan kan het wat te veel van het goede worden.
- Dit motief past super goed bij een meer klassieke stijl. Maar vergis je niet, ook met een casual stijl kun je makkelijk wegkomen met een goede pied de poule. Zo zijn er verschillende blouses met deze print. Maar ook een goede blazer kun je met een jeans en gympen eenvoudig omtoveren tot een streetstyle-waardige outfit.
Tip! Wanneer je mouwen van je blazer een stukje omrolt, oogt jouw outfit meteen een stuk sportiever.