Wat betekent Haute Couture?

Wat betekent haute couture?

In de vorige blog vertelden we je al iets meer over prêt-à-porter en ready-to-wear. Haute couture is hier precies het tegenovergestelde van. Maar ja wat betekent het precies? Je leest het in deze blog. 😊

Wat is Haute Couture?

De mode-industrie in onder te verdelen in verschillende categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de confectiemode, of te wel de ready-to-wear items. Zoals je in de vorige blog al kon lezen zijn dit de items die vaak op grotere schaal worden gemaakt. Voor de maatvoering worden de standaard confectiematen aangehouden. Deze kleding is letterlijk klaar om te dragen. Het wordt in grotere aantallen gemaakt en is hierdoor, zeker qua prijs, voor meerdere mensen toegankelijk.

Daarnaast heb je ook nog een hele andere, exclusievere categorie: de Haute Couture. Denk hierbij aan mooie, opvallende, chique, uitgesproken kleding waarvan er echt maar eentje beschikbaar is. Vaak wordt deze kleding volledig op maat van de klant gemaakt. Dus waar de confectiematen uitgaan van een standaard taillewijdte, heupwijdte, armlengte enz. wordt er voor deze klant een speciale sessie gepland waarbij alle maten worden opgemeten. Met deze maten wordt er een heel uniek patroon gemaakt dat gebruikt wordt voor het maken van de haute couture. Zeker omdat dit zo uniek is zie je hier met name de bijzondere ontwerpen voorbij komen. Hiervoor worden mooie luxe stoffen gebruikt. En vaak wordt het bijzondere ontwerp helemaal afgemaakt met bijzondere details met bijvoorbeeld kraaltjes en verfijnd borduurwerk.

Deze bijzondere ontwerpen, waar met hart en ziel aan wordt gewerkt zie je vaak voorbij komen bij bijzondere shows. Het schijnt dat deze modellen kunnen worden besteld en dan ook weer volledig worden aangepast aan de wensen van de klant. Vaak zie je ook dat de desbetreffende ontwerper speciaal voor deze klant een paspop heeft met zijn of haar maten. Regelmatig volgen er meerdere passessies, waarbij het kledingstuk volledig wordt gemaakt en wordt aangepast op het lichaam en de wensen van de klant.

Is alle dure en exclusieve mode haute couture?

Modehuizen die bijvoorbeeld echte haute couture maken zijn bijvoorbeeld Chanel, Dior en Valentino. Toch mag niet iedereen zich maker van haute couture noemen. Hier zijn aardig wat aparte regeltjes aan verbonden. Zo moet de ontwerper o.a. 2 keer per jaar een nieuwe collectie uitbrengen. Moeten de ontwerpen in een eigen atelier worden gemaakt. En moeten hier minstens een bepaald aantal medewerkers in dienst zijn. Deze voorwaarden worden opgesteld door de Chambre Syndicale de la Haute Couture, in Parijs. Veel bekende en talentvolle modeontwerpers vallen door deze aparte regeltjes, niet direct in de categorie Haute Couture.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niet extra’s voor. 

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Een spelletjesvond is natuurlijk altijd leuk, maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen vintage spelletjesavond kunt organiseren? Nodig je beste vrienden uit en zorg voor een onvergetelijke avond waarbij en sowieso veel gelachen wordt. In deze blog vind je een aantal handige tips voor een toffe vintage outfit.

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Ben je van plan om een dag vintage te gaan shoppen in Breda, in deze blog vind je de leukste vintage winkels. Zeker als je fan bent van vintage kleding, zou je hier zomaar eens goed kunnen slagen, er zitten namelijk aardig wat leuke vintage kledingwinkels.