In de vorige blog vertelden we je al iets meer over prêt-à-porter en ready-to-wear. Haute couture is hier precies het tegenovergestelde van. Maar ja wat betekent het precies? Je leest het in deze blog. 😊
Wat is Haute Couture?
De mode-industrie in onder te verdelen in verschillende categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de confectiemode, of te wel de ready-to-wear items. Zoals je in de vorige blog al kon lezen zijn dit de items die vaak op grotere schaal worden gemaakt. Voor de maatvoering worden de standaard confectiematen aangehouden. Deze kleding is letterlijk klaar om te dragen. Het wordt in grotere aantallen gemaakt en is hierdoor, zeker qua prijs, voor meerdere mensen toegankelijk.
Daarnaast heb je ook nog een hele andere, exclusievere categorie: de Haute Couture. Denk hierbij aan mooie, opvallende, chique, uitgesproken kleding waarvan er echt maar eentje beschikbaar is. Vaak wordt deze kleding volledig op maat van de klant gemaakt. Dus waar de confectiematen uitgaan van een standaard taillewijdte, heupwijdte, armlengte enz. wordt er voor deze klant een speciale sessie gepland waarbij alle maten worden opgemeten. Met deze maten wordt er een heel uniek patroon gemaakt dat gebruikt wordt voor het maken van de haute couture. Zeker omdat dit zo uniek is zie je hier met name de bijzondere ontwerpen voorbij komen. Hiervoor worden mooie luxe stoffen gebruikt. En vaak wordt het bijzondere ontwerp helemaal afgemaakt met bijzondere details met bijvoorbeeld kraaltjes en verfijnd borduurwerk.
Deze bijzondere ontwerpen, waar met hart en ziel aan wordt gewerkt zie je vaak voorbij komen bij bijzondere shows. Het schijnt dat deze modellen kunnen worden besteld en dan ook weer volledig worden aangepast aan de wensen van de klant. Vaak zie je ook dat de desbetreffende ontwerper speciaal voor deze klant een paspop heeft met zijn of haar maten. Regelmatig volgen er meerdere passessies, waarbij het kledingstuk volledig wordt gemaakt en wordt aangepast op het lichaam en de wensen van de klant.
Is alle dure en exclusieve mode haute couture?
Modehuizen die bijvoorbeeld echte haute couture maken zijn bijvoorbeeld Chanel, Dior en Valentino. Toch mag niet iedereen zich maker van haute couture noemen. Hier zijn aardig wat aparte regeltjes aan verbonden. Zo moet de ontwerper o.a. 2 keer per jaar een nieuwe collectie uitbrengen. Moeten de ontwerpen in een eigen atelier worden gemaakt. En moeten hier minstens een bepaald aantal medewerkers in dienst zijn. Deze voorwaarden worden opgesteld door de Chambre Syndicale de la Haute Couture, in Parijs. Veel bekende en talentvolle modeontwerpers vallen door deze aparte regeltjes, niet direct in de categorie Haute Couture.