Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.
Wat is de paisley print?
Het patroon heeft wat weg van een grote komma, een blaadje, of een soort kromme regendruppel. Vaak wordt de print nog extra versierd met bolletjes / stipjes en bloemen. Dit zorgt voor een toffe alloverprint. Je ziet de print vaak voorbij komen op blouses, sjaals, wijde (bohemian) jurken, en soms ook op jasjes of vesten. Persoonlijk doet deze print me al snel denken aan de bohemian / hippie stijl.
Oorspronkelijk werd dit motief enkel in roodtinten uitgevoerd. Maar tegenwoordig zie je het patroon vaak in meerdere kleuren. Al vind ik zelf de versies in mooie aardetinten toch wel echt het gaafst.
Hoe is deze print ontstaan?
Hoewel deze print me persoonlijk erg aan de jaren 60 en 70 doet denken, is dit patroon toch al en stuk ouder. Het patroon schijnt namelijk al ruim 2000 jaar oud te zijn. Er gaan geruchten rond dat de vorm oorspronkelijk symbool zou staan voor leven en vruchtbaarheid.
Rond 1600 was het motief met name bekend van de dure en kostbare sjaals. In het Perzische rijk werden deze sjaals van kasjmier gemaakt, volledig met de hand. Deze sjaals werden naar India geëxporteerd. Britse koloniale soldaten zouden deze sjaals met paisley print meenemen naar hun moederland. Toen de Koningin van Engeland sjaals begon te dragen met deze opvallende print, raakte deze helemaal in de mode. Aangezien het nog erg duur was om de sjaals te importeren, was dit wel een echt status symbool. Overigens was de print toen nog niet bekend onder de naam paisley. Dit gebeurde pas in de 19e eeuw. In de Schotse stad Paisley, een belangrijke stad in de textielhandel, werden er nu ook sjaals gemaakt met dit kenmerkende motief gemaakt, geïnspireerd op de dure Kasjmier sjaals. De stoffen werden toen geweven met dit patroon. Tegenwoordig zie je dat de print steeds vaker wordt gedrukt.
Eind jaren 60 was de psychedelische mode en kunst een waar begrip. Hierbij werd regelmatig teruggegrepen op de Oosterse prints, zoals de paisley print, maar ook borduursels, het toevoegen van kraaltjes en franjes en de welbekende tie dye technieken. De bohemian / hippie stijl paste hier onwijs goed bij. Helemaal toen de Beatles naar India waren afgereisd groeide de interesse voor deze stroming. John Lennon schijnt zelfs zijn Rolls Royce in paisley motief te hebben geschilderd, hoe vet is dat?
Hoe kun je items met een paisley patroon het beste combineren?
Het paisley motief is vrij aanwezig en vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is bijvoorbeeld aan te raden om een item met dit motief te combineren met mooie effen kledingstukken. Een paisley print bestaat vaak uit meerdere kleuren, pik hier een kleur uit en verwerk deze verder in je outfit en accessoires. Zeker bij een print met mooie aardetinten kun je op deze manier een mooie vintage outfit creëren.
Wanneer je kiest voor een echte boho outfit , bijvoorbeeld met een paisley maxirok kun je jouw bohemian outfit bijvoorbeeld helemaal afmaken met toffe sandaaltjes en een mooi hoed. Laat de print vooral zijn werk doen en houd de rest van je accessoires vrij rustig.