Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.

Wat is de paisley print?

Het patroon heeft wat weg van een grote komma, een blaadje, of een soort kromme regendruppel. Vaak wordt de print nog extra versierd met bolletjes / stipjes en bloemen. Dit zorgt voor een toffe alloverprint. Je ziet de print vaak voorbij komen op blouses, sjaals, wijde (bohemian) jurken, en soms ook op jasjes of vesten. Persoonlijk doet deze print me al snel denken aan de bohemian / hippie stijl.

Oorspronkelijk werd dit motief enkel in roodtinten uitgevoerd. Maar tegenwoordig zie je het patroon vaak in meerdere kleuren. Al vind ik zelf de versies in mooie aardetinten toch wel echt het gaafst.

Vintage donkerblauwe midi rok met toffe print maat S
Wat is de paisleyprint?

Hoe is deze print ontstaan?

Hoewel deze print me persoonlijk erg aan de jaren 60 en 70 doet denken, is dit patroon toch al en stuk ouder. Het patroon schijnt namelijk al ruim 2000 jaar oud te zijn. Er gaan geruchten rond dat de vorm oorspronkelijk symbool zou staan voor leven en vruchtbaarheid.

Rond 1600 was het motief met name bekend van de dure en kostbare sjaals. In het Perzische rijk werden deze sjaals van kasjmier gemaakt, volledig met de hand. Deze sjaals werden naar India geëxporteerd. Britse koloniale soldaten zouden deze sjaals met paisley print meenemen naar hun moederland. Toen de Koningin van Engeland sjaals begon te dragen met deze opvallende print, raakte deze helemaal in de mode. Aangezien het nog erg duur was om de sjaals te importeren, was dit wel een echt status symbool. Overigens was de print toen nog niet bekend onder de naam paisley. Dit gebeurde pas in de 19e eeuw. In de Schotse stad Paisley, een belangrijke stad in de textielhandel, werden er nu ook sjaals gemaakt met dit kenmerkende motief gemaakt, geïnspireerd op de dure Kasjmier sjaals. De stoffen werden toen geweven met dit patroon. Tegenwoordig zie je dat de print steeds vaker wordt gedrukt.

Eind jaren 60 was de psychedelische mode en kunst een waar begrip. Hierbij werd regelmatig teruggegrepen op de Oosterse prints, zoals de paisley print, maar ook borduursels, het toevoegen van kraaltjes en franjes en de welbekende tie dye technieken. De bohemian / hippie stijl paste hier onwijs goed bij. Helemaal toen de Beatles naar India waren afgereisd groeide de interesse voor deze stroming. John Lennon schijnt zelfs zijn Rolls Royce in paisley motief te hebben geschilderd, hoe vet is dat?

Hoe kun je items met een paisley patroon het beste combineren?

Het paisley motief is vrij aanwezig en vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren. Het is bijvoorbeeld aan te raden om een item met dit motief te combineren met mooie effen kledingstukken. Een paisley print bestaat vaak uit meerdere kleuren, pik hier een kleur uit en verwerk deze verder in je outfit en accessoires. Zeker bij een print met mooie aardetinten kun je op deze manier een mooie vintage outfit creëren.

Wanneer je kiest voor een echte boho outfit , bijvoorbeeld met een paisley maxirok kun je jouw bohemian outfit bijvoorbeeld helemaal afmaken met toffe sandaaltjes en een mooi hoed. Laat de print vooral zijn werk doen en houd de rest van je accessoires vrij rustig.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Zo kun jij ook toffe kleding in de kringloopwinkel scoren, een paar handige tips.

Eén van de leukste dingen om te doen, vind ik persoonlijk om rond te struinen in de kringloop op zoek naar nieuwe vondsten. Mijn meeste kleding is of zelfgemaakt of afkomstig van de kringloopwinkel. Mocht je dit nu ook willen, maar tot nu toe nog geen mazzel hebben gehad in de tweedehands winkel, lees dan vooral even verder. In deze blog vind je een paar handige tips.

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Op zoek naar een vintage hobby? Misschien is één van deze vintage hobby’s wat voor jou!

Stel je voor dat je niet zo scrollen op internet, ’s avonds niet doelloos zou zappen  of twintig keer je mail zou checken. Wat zou je dan doen? Misschien is het wel hoog tijd voor een nieuwe hobby. En hoe tof zou het zijn als je een vintage hobby zou oppakken? Want veel van deze wat oudere hobby’s zijn dus helemaal terug van weggeweest. Zet dus een lekkere vintage playlist aan ontdek wat bij jou past.

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Een tijdje terug werd dit niet zo vaak gedaan en was het misschien nog een beetje “vreemd”, maar ik heb het idee dat het geven van een tweedehands cadeau steeds beter wordt ontvangen. Mocht je nog twijfelen of het geven van een tweedehands cadeau een goede optie is, lees dan vooral even verder. In deze blog hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor een tweedehands cadeau misschien wel in één keer een goede optie blijkt te zijn.