Je lievelingskleding draag je het liefste natuurlijk tot het op de draad versleten is. Zelf heb ik ook zo’n trui, ooit gekocht op een vintage evenement. Deze trui is mijn favoriete item uit mijn gehele kledingkast. En in de winter draag ik ‘m eigenlijk vrijwel meteen weer wanneer deze uit de was komt. De trui begint nu wel echte gebruikssporen te krijgen, maar eerlijk is eerlijk is kan er nog geen afstand van doen 😉. Daarom vind je in deze blog een aantal tips om jouw kleding nog langer mooi te houden.
Wees lief voor je kleding
Misschien ken je het verhaal van Marie Kondo. Mijn zus vertelde laatst over een stukje wat ze in haar boek had gelezen. Een vrouw liet aan Marie Kondo haar kledingkast zien. En toen zij de opgevouwen bolletjes met sokken had gezien, kreeg zij een lichte paniekaanval. Volgens haar is dit namelijk de ergste manier om je sokken op te bergen. Marie Kondo is ervan overtuigd dat alles energie is (een paar sokken dus ook) en die sokken, die zo goed voor je zorgen om je voeten warm te houden, verdienen ook tijd om uit te rusten. Wanneer ze in de kast liggen, opgefrommeld als een bolletje, zal het elastiek gaan lubberen. Kortom volgens Marie Kondo een echte No-go. Je zou volgens haar de sokken beter netjes per paar op kunnen vouwen.
Of je nu gelooft of niet dat alle spullen energie hebben, dat is aan jou. Maar er is natuurlijk wel wat voor te zeggen om wat liever voor je kleding te zijn. Is jouw kledingkast helemaal volgepropt, inclusief omgevallen stapels en gekreukte items? Of heb je een geordende kast waar de blouses netjes gestreken op hangertjes hangen, de broeken zijn opgevouwen op mooie gelijkmatige stapels. en de jasjes op de juiste hangertjes hangen? Een tijdje terug heb ik een groot deel van mijn kast al geordend. Het hang-gedeelte krijgt nu veel meer lucht (de andere helft moet ik trouwens nog ordenen, hier ben ik nog moed voor aan het verzamelen). Maar een opgeruimde kledingkast geeft niet alleen ruimte in je kast, maar ook in je hoofd.
Skip de kleine wasjes
Kleine wasjes, grote wasjes …. We zijn geneigd om de kleding erg snel in de wasmachine te gooien. ik ben hier zelf soms ook schuldig aan. Maar wist je dat dit niet altijd al nodig is? Er zijn zelfs mensen die beweren dat je spijkerbroeken (bijna) nooit in de wasmachine moet gooien.
Een nachtje (buiten) luchten kan al wonderen doen. Of hang het item in de badkamer terwijl je gaat douchen. Door de stoom van het warme water, sla je met gemak een keertje wassen in de wasmachine over.
Tip! Draag een hemdje of t-shirt onder je trui in de winter. Persoonlijk vind ik dit fijner dragen, het is warmer, en je kunt er dan ook voor kiezen om de trui een nachtje te laten luchten en enkel het shirt te wassen.
Kies voor kwaliteit
Goedkope kleding, het is erg verleidelijk, maar laten we eerlijk zijn, het moet natuurlijk ook ergens vandaan komen. Lage prijzen betekent helaas ook dat je regelmatig op kwaliteit moet inleveren. Persoonlijk vind ik één van de grootste voordelen van vintage kleding, de kwaliteit. Vroeger werd er echt nog met aandacht en liefde een kledingstuk gemaakt. Negen van de tien keer werd er gekozen voor mooie stevige materialen die lang mee gaan. En werd het item versierd met bijzondere (geborduurde) details als finishing touch. Kleding van goede kwaliteit blijft nu eenmaal langer mooi en zal minder snel gaan slijten.
Repair
Kleding waar je van houdt, daar wil je goed voor zorgen en niet zomaar afstand van doen. Vroeger was het heel normaal om kapotte items te repareren. Dit mag van mij tegenwoordig wel weer wat bekender worden. Kleine gaatjes in je kleding kun je bijvoorbeeld eenvoudig repareren door een tof borduursel hier overheen te zetten. Of neem een knoop die van je blouse is afgevallen, met een naald en draad is dit super snel gefixt.
Gaatjes in je kleding versieren met geborduurde bloemetjes?
Hier vind je een handige tutorial.
Wil je liever lezen hoe je een knoop weer aan je blouse zet? Klik dan hier voor een stap voor stap uitleg.