Wat is een capsule wardrobe?

Kleine kledingcollectie op een kledingrek, wat is een capsule wardrobe?

De term capsule wardrobe heb je misschien wel al eens voorbij horen komen. Zeker de laatste tijd hoor je veel mensen hier over. Nu steeds meer mensen duurzaamheid een belangrijk onderwerp vinden in de kledingkast, groeit ook het besef dat we misschien helemaal niet zoveel kleding nodig hebben. Een goed op elkaar afgestemde kledingcollectie zou dan zomaar eens de oplossing kunnen zijn.

Misschien herken je dit wel, een overvolle kledingkast, (die nog maar met moeite dichtgaat), maar eigenlijk draag je altijd dezelfde kleding. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je 80% van de tijd maar 20% van je kleding draagt. Ook mijn kledingkast is op dit moment gevuld met een aantal items die ik eigenlijk vrijwel nooit draag. Tijd dus om mij eens te gaan verdiepen in het principe van de capsule wardrobe.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is een selectie van jouw favoriete kledingstukken gecombineerd met items die je met veel verschillende dingen kunt combineren. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items, maar voel je zeker vrij om dit aantal aan te passen aan jouw persoonlijke kast. Je zou bijvoorbeeld max 50 kledingstukken aan kunnen houden. Het is de bedoeling dat je 3 maanden lang, of te wel 1 seizoen, deze items gaat dragen. Voor 1 jaar kom je dan dus op 4 capsule wardrobes. Dit betekent overigens niet dat je ieder seizoen een hele nieuwe garderobe hoeft te hebben. Een jurkje wat je in de zomer draagt kun je bijvoorbeeld ook prima in de herfst dragen gecombineerd met een leuke gebreide trui of vest.

Het doel is om zoveel mogelijk items te vinden waar je helemaal verliefd op bent. Deze items wil je ook echt veel dragen, dit zorgt ervoor dat je creatief wordt met het combineren van deze kledingstukken. Je zult merken dat je met jouw capsule wardrobe wellicht veel meer combinaties kunt maken dan je ooit voor mogelijk had gehouden, op deze manier draag je jouw favoriete kleding ook echt veel vaker.  

Ondergoed, sokken, pyjama’s en sportkleding vallen overigens niet onder de 37 items, dit zijn echt vooral, broeken, rokken, jurkjes, shirts, truien en jassen. Veel mensen denken dat je alleen basic items zoals effen shirts in je capsule wardrobe moet hebben, maar voel je vooral vrij om de items te kiezen waar je blij van wordt. Vrolijke printjes mogen dus ook zeker een onderdeel zijn van jouw kledingkast.

Het grote voordeel van een capsule wardrobe?
Minder miskopen, je hebt allemaal items waar je super blij mee bent en die je veel draagt, hierdoor ben je veel minder gevoelig voor trends en nieuwe collecties. Het zorgt daarnaast ook voor meer ruimte in je hoofd, maar ook zeker in je portemonnee. Dit geeft je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld te investeren in een wat duurder item.

Tip! een capsule wardrobe is ook super handig als je veel reist. Op deze manier loop je er altijd fashionale bij, volledig in jouw style, maar hoef je ook geen koffers vol met kleding mee te sjouwen.

De geschiedenis van de capsule wardrobe

De capsule wardrobe begint bij Susie Faux. In de jaren 70 had zij een eigen boetiek in Londen genaamd ‘Wardrobe’. Zij introduceerde een kleine collectie met tijdloze items, eigenlijk zijn deze kledingstukken altijd goed. Deze collectie kon je dan aanvullen met echte seizoensfavorieten. Op deze manier heb je voor iedere gelegenheid een toffe outfit die volledig bij jouw style past.

Donna Karan borduurde hier in 1985 op door. Zij bracht een mini capsule wardrobe collectie uit, bestaande uit 7 kledingstukken, die je op tig verschillende manieren kon combineren. De collectie was vooral bedoelt voor werkende vrouwen. Doordat de items zo goed met elkaar te combineren waren kon je super veel verschillende outfits met de items creëren. Met als resultaat voor iedere gelegenheid een passende outfit.

Uiteindelijk werd de capsule wardrobe nog bekender door Courtney Carver door haar Project 333. Ze besloot het roer volledig om te gooien en flink te gaan minimaliseren. Ook haar volle kledingkast moest hier aan geloven. Ze besloot enkel de kledingstukken te houden die haar favoriet waren. Uiteindelijk hield ze 33 kledingstukken over die ze 3 maanden lang droeg. In die 3 maanden trok ze geen andere kledingstukken aan. De verschillende outfits die ze met deze 33 items maakte, liet ze zien op haar blog. Ze inspireerde hiermee talloze vrouwen die hetzelfde wilden doen.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.