Wat betekent prêt-à-porter en ready-to-wear?

Wat betekent prêt-à-porter en ready-to-wear?

Misschien heb je de termen prêt-à-porter of ready-to-wear al een voorbij horen komen. In deze blog vertel ik wat dit precies betekent.

Het verschil tussen prêt-à-porter en haute couture

Prêt-à-porter en ready-to-wear betekenen precies hetzelfde. De Nederlandse vertaling hiervan zou ‘klaar om te dragen’ zijn, al klinkt dit natuurlijk nogal apart 😉. In feite is prêt-à-porter precies het tegenovergestelde van haute couture. Haute couture zijn bijvoorbeeld die bijzondere items die door modeontwerpers worden gemaakt en waar er maar ééntje van op de markt is. Ready-to-wear items worden daarentegen in veel grotere hoeveelheden geproduceerd en ook in meerdere maten. Aangezien natuurlijk het doel is om van deze ready-to-wear collectie zoveel mogelijk items te verkopen zullen deze items ook een stuk draagbaarder zijn dan veel haute couture items.

Zeker op de catwalk zie je nog eens bijzondere items voorbij komen die echt super opvallend, gaaf en uniek zijn. Dit zijn die bijzondere designs die worden gemaakt van die mooie stoffen. Het zijn bijvoorbeeld de spektakelstukken van Moschino en Gucci die echt de show kunnen stelen. Maar heel eerlijk de kans dat je deze items aan de lopende band kunt verkopen aan mensen die ook gewoon een 9-5 baan hebben, is natuurlijk niet zo heel groot. Deze items kunnen meer als kunst worden gezien, en wat voor kunst! Om ervoor te zorgen dat collecties ook daadwerkelijk goed kunnen worden verkocht zijn de prêt-à-porter items geïntroduceerd. Je ziet vaak dat de ontwerpen van de catwalk (de haute couture) wat worden vereenvoudigd, en zo worden omgetoverd tot prêt-à-porter.

Betekent dit dat alle ready-to-wear items super goed betaalbaar zijn? Uhm nee, niet altijd. Zeker grote modehuizen zoals Chanel en Dior maken regelmatig ready-to-wear collecties. Grote modehuizen hebben vaak 2 collecties per jaar: eentje voor in de zomer en lente en eentje in de voor de herfst en winter. En natuurlijk is deze kleding niet te vergelijken met een blouse uit een wat goedkopere hedendaagse kledingwinkel.

Yves Saint Laurent

Rond 1965 was Yves Saint Laurent het zat om alleen maar te werken met rijke dames. Voor deze dames maakte hij couture volledig op maat. Toch paste dit niet meer bij zijn passie, hij wilde zich juist mee richten op de jeugdige kleding en de “gewone mensen”. Daarnaast geloofde hij ook dat de toekomst van de mode met name zou bestaan uit betaalbare ready-to-wear collecties die voor meer mensen beschikbaar zouden zijn. In 1966 opende hij een boetiek in Parijs waar hij prêt-à-porterverkocht. Hij wilde dat de kleding die hij hier verkocht meer was dan enkel een goedkope versie van de haute couture. En dus creëerde hij hiervoor een volledig nieuwe collectie. Dit idee van Laurent sloeg aan. En twee later opende hij al een boetiek in New York, en niet veel later ook in Londen. In 1969 volgde er zelfs een speciale boetiek met ready-to-wear kleding voor mannen.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Een toffe outfit in pastelkleuren samenstellen, hoe doe je dat?

Pastel tinten kunnen super mooi zijn, maar toch kan het combineren ervan soms nog wel een dingetje zijn. Nu het betere weer er weer aankomt leek het mij dan ook een leuk idee om een in deze blog een aantal tips te delen, zodat je binnen no time jouw eigen outfit in pastelkleuren kunt samenstellen.😊

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Verschillende manieren om vintage sjaaltjes te dragen.

Wanneer je op zoek bent naar een toffe toevoeging voor jouw outfit, dan zouden vintage sjaaltjes wel eens de oplossing kunnen zijn. Nu kun je deze op aardig wat verschillende manieren dragen. In deze blog laten we je de verschillende opties zien 😊.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Back to the sixties en seventies met de paisley print.

Ongetwijfeld heb je de paisley print al een paar keer voorbij zien komen. Naar mijn mening is dit toch wel één van de meest kenmerkende prints die je regelmatig bij vintage kleding ziet. Wij zijn zeker fan van dit bekende, hippie-achtige patroon. In deze blog lees je wat de paisley print precies is, hoe deze is ontstaan en hoe je items met een paisley patroon het beste kunt combineren.