Sommige namen zijn onlosmakelijk verbonden aan bepaalde trends en kledingstukken. Zo ook Mary Quant en de minirok. In deze blog lees je wanneer de minirok is ontstaan en waarom dit zo’n grote trend was.
Wanneer is de minirok ontstaan?
Hoewel de minirok in de jaren 60 veel bekendheid kreeg door Mary Quant bestaat de rok toch al iets langer. De kortere rokken werden o.a. al gespot in het oude Egypte. Ook in de jaren ’20, tijdens de Roaring Twenties werden de rokken weer wat korter. Al was dit natuurlijk niet te vergelijken met de mini rok uit de sixties. Rond 1912 brengt Coco Chanel een sportlijn uit. In deze collectie vind je o.a. wat kortere rokken, al vallen deze nog wel over de knie.
Er gaat een theorie rond die suggereert dat hoe beter het met de economie gaat, hoe korter de rok schijnt te worden. Rond 1930 is er een financiële crisis en de kleding die wordt weer wat conservatiever. Kortom de lengte van de rokken wordt weer langer.
Na de Tweede Wereldoorlog introduceert Christian Dior de ‘New Look’. Denk hierbij aan lange vrouwelijke silhouetten en korsetten. Niet lang hierna volgen de jaren 50 waarin natuurlijk de rock ’n roll centraal staan. En dus ontstaat er al snel een grotere vraag naar meer jeugdige kleding, waar natuurlijk ook beter in gedanst kan worden.
Dit is de periode dat Mary Quant in 1955 haar eerste winkel opent. De boetiek heet ‘Bazaar’ en was te vinden op King’s Road in Chelsea. Onder de winkel was een restaurant wat al snel een ontmoetingsplek werd voor jongeren en kunstenaars. Haar doel was om echte mode ook beschikbaar te maken voor de “gewone mensen”. En dat natuurlijk jeugdig, kleurrijk en opvallend. Ze vond het belangrijk om kleding te maken waar vrouwen ook in konden werken, leven en zelfs rennen. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke korte jurkjes en rokken, in felle opvallende kleuren, regelmatig met Peterpan- of andere kraagjes.
Een van de kledingstukken die ze verkocht was bijvoorbeeld een soort minijurk gebaseerd op een herenvest. Het vest had ze een klein stukje langer gemaakt, zodat vrouwen het als een jurk konden dragen. Daarnaast verkocht ze panty’s in allerlei verschillende kleuren en motieven die goed bij de andere kleding pasten. Met de kleding moest je volgens haar opvallen, er sexy uitzien en je moest je er ongelofelijk goed in voelen.
De kleding die Mary Quant maakte werd in grotere hoeveelheden geproduceerd. En dit zorgde er dan ook voor dat het een stuk betaalbaarder werd voor meer mensen. Op deze manier zette ze zich ook af tegen de dure modehuizen uit bijvoorbeeld Parijs. Toch kostte een gemiddelde jurk uit ‘Bazaar’ omgerekend nog steeds rond de €300. Om de kleding voor meer mensen beschikbaar te maken ontwierp Quant nog een speciale collectie, genaamd De Ginger Group-collectie. Deze items kostten minder dan de helft van de andere collectie. Naast de kledingstukken verkocht ze ook naaipatronen zodat je eventueel ook zelf aan de slag kon achter de naaimachine voor een Mary Quant geïnspireerde outfit.
1963 staat in de boeken beschreven als het jaar dat de minirok werd geïntroduceerd. Het was een ware trend die super snel werd overgenomen. Beroemdheden zoals Twiggy en Audrey Hepburn werden dan ook vaak in deze outfits gespot. De mini rok is overigens vernoemd naar de auto de ‘Mini’ aangezien Mary Quant dit een toffe outfit vond. Vanaf 1965 wordt de mini-trend steeds vaker gespot. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de welbekende Mondriaan-jurk van Yves Saint Laurent en de outfits van Jackie Kennedy.
Naast Mary Quant was ook André Courrèges bezig met de minirok. Over het feit wie nu echt de uitvinder is van deze trend verschillende meningen nogal eens. Aangezien de mode steeds jeugdiger en levendiger werd, was het korter worden van de rokken waarschijnlijk ook een heel logisch gevolg. In een interview gaf Quant ook aan dat de trend was ontstaan door de “gewone meiden / vrouwen” er was gewoon een enorme vraag naar.
Eind jaren 60 zie je dat de rokken langzaam weer langer worden. Dit is mede te koppelen aan de welbekende Hippie beweging. Vrouwen grepen nu weer meer terug op de langere rokken, zoals de welbekende maxiskirts.
Styling tips voor een toffe outfit met een minirok à la Mary Quant:
- Zorg voor een goede balans. Wanneer je een korte rok draagt, kies dan voor een top die minder bloot is. Wanneer je bijvoorbeeld een korte rok combineert met een top met een diepe V-hals, dan kan het al snel te veel van het goede worden.
- Wil je echt voor de vintage outfit net als Mary Quant gaan? Combineer dan een jouw minirok met een gekleurde panty! Eventueel maak je jouw statement outfit helemaal af met toffe laarzen.
- Voor een casual outfit kun je jouw minirok combineren met een goede gebreide trui. Stop de trui voor een gedeelte casual in de rok en maak jouw outfit helemaal af met wat toffe accessoires.
- Wees niet bang voor printjes. Mary Quant stond bekend om het welbekende bloemlogo. Wanneer je een blouse weet te scoren met deze bloemenprint, dan heb je een echte swinging-sixties-outfit te pakken.