Wat is de Dark Academia Stijl?

Wat is de Dark Academia Stijl?

Van mijn zus hoorde ik een paar weken geleden toevallig over de trend Dark Academia. Sinds kort hebben we toffe vintage plissérokken in de webshop, mijn zus vertelde mij toen dat dit helemaal bij de nieuwe trend Dark Academia past. Ik had nog nooit van deze term gehoord maar het schijnt dus helemaal hot te zijn, met name op Tiktok, Instagram en Pinterest.

Wat is de Dark Academia Stijl?

Vroeger was het nogal stoffig en wilde je er absoluut niet hetzelfde uitzien als die saaie geschiedenisleraar met die ouderwetste gebreide trui, maar tegenwoordig is het helemaal hip en zie je deze stijl steeds vaker terugkomen.

De stijl grijpt terug op het studentenleven op een hogeschool van vroeger, denk hierbij aan gebouwen in gotische stijl, boekenclubs, kunst, klassieke oudheid, architectuur en poëzie. De stijl is een klein beetje te vergelijken met de sfeer in de Harry Potter films.

Vanaf ongeveer 2014 werd de term op internet gespot, als snel volgde er verschillende moodboard en sfeerfoto’s en nu dus ook een heuse eigen (kleding)stijl

Volgens de New York Times is de stijl extra in opkomst gekomen door het feit dat de universiteiten tijdens corona waren gesloten. Het ‘academische leven’ zou stil liggen en hierdoor zou de hang naar deze stijl in een stroomversnelling zijn geraakt.

Welke kleding past bij de Dark Academia Stijl?

Denk qua kleding vooral aan midi plissérokken, turtleneck shirts, wollen gebreide truien, blouses met kraagjes, platte veterschoenen en baretten. De kleding komt vaak voor in donkerdere kleuren zoals grijs, zwart, bruin en donkergroen. De outfit maak je compleet door te werken met laagjes en verschillende texturen. Qua stoffen moet je vooral denken aan corduroy, geruite stoffen en wol. Daarnaast mag de “ouderwetse” boekentas gemaakt van bruin leer natuurlijk niet ontbreken bij deze kenmerkende outfit.

Als tegenhanger van de dark academia stijl is er ook de light academia style. Bij deze versie worden er wat lichtere kleuren gebruikt, zoals verschillende beigetinten. Deze stijl voelt wat minder zwaar en is daarom ook meer geschikt voor de lente en de zomer. In plaats van wollen kleding wordt er bij de light academia stijl meer gekozen voor katoen en linnen.

De dark academia gaat verder dan dat het alleen een kledingstijl is. Voor sommige mensen is dit juist een manier van leven. Denk hierbij aan kunsttentoonstellingen, handgeschept papier een goede vulpen en andere luxe stationary. Stel je voor … het is regenachtig weer. Je hebt net een aantal nieuwe boeken uit de bibliotheek gehaald, en je gaat nu relaxt met een kop hierin beginnen. Dit doe je bij het licht van een flikkerende kaars.

Zou ik zelf de Dark academia als lifestyle willen?

Ik persoonlijk niet, het past gewoon niet zo goed bij mij. Daarentegen vind ik bepaalde items uit de kledingstijl wel tof, zoals de corduroy en geruite broeken, veterschoenen en gebreide truien. Het betekent overigens zeker niet dat deze kledingstijl alleen is voor de studenten, in tegendeel. Als jij op een romantische manier in je dagboek wil schrijven met een vulpen dan is dit uiteraard ook helemaal oké.

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage kleding. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.
Op mijn blog en op social media deel ik veel outfitinspiratie en tips over hoe jij jouw eigen vintage garderobe bij elkaar shopt.

Mocht je op zoek zijn naar bijzondere items, kijk dan vooral in de shop, hier komen regelmatig nieuwe kledingstukken online.

Populaire blogs

Online vintage shoppen: United Wardrobe

Dr. Martens, de geschiedenis van een iconische schoen

10 tips om je eigen vintage kledingstyle te ontwikkelen

Volg Mode en Meuk

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

Hoe zorg je extra goed voor jouw vintage wollen kleding?

De één vind het fantastisch en draagt het liefste zoveel mogelijk vintage wollen kleding, de ander vind het niets en vindt het vaak kriebelen. Mocht je een echte wol-lover zijn, dan vind je in deze blog een aantal handige tips waarmee jouw vintage items extra lang mooi blijven.

Wat is ton sur ton?

Wat is ton sur ton?

Wanneer je echt voor een opvallende outfit wilt gaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor de toffe ton sur ton trend. In deze blog lees je wat dit precies is en hoe je jouw eigen ton sur ton outfit kunt samenstellen.

We hebben een cadeautje voor je! Meld je aan voor onze vintage mail en ontvang meteen een kortingscode van 10% te besteden in onze vintage webshop.

* 1 keer in de 2 weken ontvang je een mailtje met handige (styling) tips, leuke (win)acties en toffe nieuwe producten.

Yes, gelukt! De kortingscode is naar je onderweg!