Wat is de Dark Academia Stijl?

Wat is de Dark Academia Stijl?

Van mijn zus hoorde ik een paar weken geleden toevallig over de trend Dark Academia. Sinds kort hebben we toffe vintage plissérokken in de webshop, mijn zus vertelde mij toen dat dit helemaal bij de nieuwe trend Dark Academia past. Ik had nog nooit van deze term gehoord maar het schijnt dus helemaal hot te zijn, met name op Tiktok, Instagram en Pinterest.

Wat is de Dark Academia Stijl?

Vroeger was het nogal stoffig en wilde je er absoluut niet hetzelfde uitzien als die saaie geschiedenisleraar met die ouderwetste gebreide trui, maar tegenwoordig is het helemaal hip en zie je deze stijl steeds vaker terugkomen.

De stijl grijpt terug op het studentenleven op een hogeschool van vroeger, denk hierbij aan gebouwen in gotische stijl, boekenclubs, kunst, klassieke oudheid, architectuur en poëzie. De stijl is een klein beetje te vergelijken met de sfeer in de Harry Potter films.

Vanaf ongeveer 2014 werd de term op internet gespot, als snel volgde er verschillende moodboard en sfeerfoto’s en nu dus ook een heuse eigen (kleding)stijl

Volgens de New York Times is de stijl extra in opkomst gekomen door het feit dat de universiteiten tijdens corona waren gesloten. Het ‘academische leven’ zou stil liggen en hierdoor zou de hang naar deze stijl in een stroomversnelling zijn geraakt.

Welke kleding past bij de Dark Academia Stijl?

Denk qua kleding vooral aan midi plissérokken, turtleneck shirts, wollen gebreide truien, blouses met kraagjes, platte veterschoenen en baretten. De kleding komt vaak voor in donkerdere kleuren zoals grijs, zwart, bruin en donkergroen. De outfit maak je compleet door te werken met laagjes en verschillende texturen. Qua stoffen moet je vooral denken aan corduroy, geruite stoffen en wol. Daarnaast mag de “ouderwetse” boekentas gemaakt van bruin leer natuurlijk niet ontbreken bij deze kenmerkende outfit.

Als tegenhanger van de dark academia stijl is er ook de light academia style. Bij deze versie worden er wat lichtere kleuren gebruikt, zoals verschillende beigetinten. Deze stijl voelt wat minder zwaar en is daarom ook meer geschikt voor de lente en de zomer. In plaats van wollen kleding wordt er bij de light academia stijl meer gekozen voor katoen en linnen.

De dark academia gaat verder dan dat het alleen een kledingstijl is. Voor sommige mensen is dit juist een manier van leven. Denk hierbij aan kunsttentoonstellingen, handgeschept papier een goede vulpen en andere luxe stationary. Stel je voor … het is regenachtig weer. Je hebt net een aantal nieuwe boeken uit de bibliotheek gehaald, en je gaat nu relaxt met een kop hierin beginnen. Dit doe je bij het licht van een flikkerende kaars.

Zou ik zelf de Dark academia als lifestyle willen?

Ik persoonlijk niet, het past gewoon niet zo goed bij mij. Daarentegen vind ik bepaalde items uit de kledingstijl wel tof, zoals de corduroy en geruite broeken, veterschoenen en gebreide truien. Het betekent overigens zeker niet dat deze kledingstijl alleen is voor de studenten, in tegendeel. Als jij op een romantische manier in je dagboek wil schrijven met een vulpen dan is dit uiteraard ook helemaal oké.

Sommige blogs kunnen een affiliate link bevatten. Dit betekent dat wanneer je iets via deze link koopt we hier een kleine vergoeding voor krijgen. Uiteraard betaal jij hier niet extra’s voor. 

Wie ben ik?

Hoi, Ik ben Amber.
Zoals je misschien al op m’n site kan zien heb ik een grote liefde voor vintage en tweedehands items. 😊
Ik vind het super om op zoek te gaan naar echte pareltjes met een verhaal.

In de blogs deel ik handige tips, leuke items en DIY’s voor echte vintage- en kringloopfanaten.

Populaire blogs

35 ideeën voor toffe cadeaus voor echte vintage lovers

Een vleugje vintage aan je interieur toevoegen, hoe doe je dat?

Tips voor het geven van een tweedehands cadeau

Boekentip

Ideeën voor vintage cadeaus, het boek van Ad Visser

Misschien vind je deze blogs ook leuk:

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Zo organiseer je je eigen vintage spelletjesavond

Een spelletjesvond is natuurlijk altijd leuk, maar hoe leuk zou het zijn als je je eigen vintage spelletjesavond kunt organiseren? Nodig je beste vrienden uit en zorg voor een onvergetelijke avond waarbij en sowieso veel gelachen wordt. In deze blog vind je een aantal handige tips voor een toffe vintage outfit.

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Dit zijn de leukste vintage winkels in Breda

Ben je van plan om een dag vintage te gaan shoppen in Breda, in deze blog vind je de leukste vintage winkels. Zeker als je fan bent van vintage kleding, zou je hier zomaar eens goed kunnen slagen, er zitten namelijk aardig wat leuke vintage kledingwinkels.